Zaplatíte víc za bydlení? I o tom se teď jedná v Kodani

Karel Toman
7. 12. 2009 22:40
Obchod s emisemi prudce zdraží bydlení, tvrdí stavař. Nestrašte, oponují ministerstva
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Praha, Bratislava - Plánujete stavbu rodinného domu zhruba o půdorysu 120 metrů čtverečných? Pak si pospěšte. I kdyby nebyla žádná inflace, vyjde vás po roce 2013 o 150 tisíc korun dráž. A na cestě do něj si pak možná připlatíte i na dálniční známce. Stavba dálnice totiž údajně tou dobou zdraží nejméně o tři čtvrtě milionu na kilometr v dnešních cenách.

Tvrdí to alespoň Radek Iwoniak, jednatel bratislavské stavební firmy Príprava stavby, který na stejnojmenném českém serveru od roku 2004 sleduje také místní legislativu a způsoby financování staveb.

Podle něj se navíc skokově zvýší i účty za provoz domácností. Elektřina prý totiž po zmíněném datu zdraží až o 60% procent, teplo pak o 40%.

Důvod? Na vině je podle něj klimatická legislativa Evropské komise, která začne platit od roku 2013. Podle Iwoniaka obchod s emisními povolenkami nejvíc postihne stavebnictví. A o hloubce, s jakou se zdražení projeví, se teď rozhoduje na klimatickém summitu v Kodani.

Povolenky místo sociálních jistot?

Fakta:

Obchod s povolenkami

  • Evropská komise odsouhlasila letos 18. září seznam průmyslových sektorů a podsektorů, u kterých se domnívá, že jim kvůli obchodováni s emisními povolenkami hrozí přesun výroby mimo EU. Seznam by měl být oficiálně zveřejněn začátkem roku 2010.
  • Z celkového počtu 258 sektorů zahrnuje tento seznam 164 průmyslových odvětví, která po roce 2013 obdrží emisní povolenky zdarma.
  • Seznam by měl platit 5 let a během této doby může být doplněn o další sektory. Pokud ale bude v Kodani dosaženo celosvětové klimatické dohody, mohl by se seznam odvětví bez povinnosti povolenky nakupovat naopak zúžit.
  • Průmyslové sektory, které na seznamu nejsou uvedeny, obdrží v roce 2013 80% povolenek zdarma a v roce 2020 pak již jen 30%. Zbylé povolenky si budou muset opatřit v aukci.
  • Množství emisních povolenek pro jednotlivé produkty by měla Evropská komise stanovit v příštím roce.
  • Zavedením obchodu s emisními povolenkami chce Evropská unie splnit závazky ke snížení emisí skleníkových plynů, ke kterým se přihlásila v roce 1997 na klimatickém summitu v japonském Kjótu. Nový klimatický summit právě probíhá v Kodani.

(Zdroj: Ministerstvo průmyslu)

"Samozřejmě jde o zbytečné strašení," tlumočí názor ministerstva životního prostředí mluvčí Petra Roubíčková.

"Nárůst ceny cementu nebude zřejmě tak velký jak autor předpokládá," přidává se ústy mluvčího Tomáše Bartovského také ministerstvo průmyslu, které se jinak s rezortem životního prostředí o smysl povolenek a jejich dopad na český průmysl občas pře. Podle rezortů nezdraží tak výrazně ani elektřina a teplo.

Iwoniak odhaduje při svých výpočtech cenu povolenky na 18 eur za tunu CO2. "Vycházel jsem z toho, že historicky se cena za tunu CO2 pohybuje mezi 4 a 20 euro, průzkum trhu pak 18 euro uvádí jako průměrnou cenu pro rok 2013," řekl Iwoniak pro Aktuaálně.cz, jak k ceně zapovolenku dospěl.

Přesně tunu skleníkového plynu podle něj vyprodukuje průměrná cementárna při výrobě tuny cementu. Z toho při běžných současných stavebních postupech vypočítává v úvodu zmíněná zdražení stavby domů a dálnic.

"A to není v sumě započítána doprava betonové směsi (zhruba 730 aut na kilometr dálnice), případná ocel, pohyby kurzu koruny k Euru a podobně," tvrdí Iwoniak. Zdražení by tedy podle něj mohlo být ještě výraznější a postihne i dopravu a potraviny.

"Lze si pouze přát, abychom se v blízké budoucnosti nedočkali další krize a náklady za nákup emisních povolenek neměly za následek další sociální nejistoty," uzavírá Iwoniak.

Ohrožená odvětví dostanou úlevy

Podle ministerstva životního prostředí je ale "celá tato hypotéza založena na nesprávných faktech".

Výroba cementu, vápna, železa a většina ostatních průmyslových sektorů Evropská komise zařadila na seznam ohrožených odvětví. Kvůli povinnosti kupovat si povolení vypouštět skleníkové plyny by jim totiž hrozila ztráta konkurenceschopnosti ve světě a tím i odchod mimo hranice Evropské unie. Tyto obory budou proto v letech 2013 až 2020 podle mluvčí Roubíčkové v EU dostávat část povolenek zdarma.

ZÓNA 2008 se netýká pouze jaderné elektrárny Dukovany. Do cvičení se zapojí také čtyři obce v takzvané zóně havarijího plánování: Vémyslice, Kubšice, Mohelno, Kožichovice.
ZÓNA 2008 se netýká pouze jaderné elektrárny Dukovany. Do cvičení se zapojí také čtyři obce v takzvané zóně havarijího plánování: Vémyslice, Kubšice, Mohelno, Kožichovice. | Foto: Tomáš Adamec

"Budou si muset dokoupit pouze rozdíl mezi svou produkcí CO2 a produkcí nejlepších zařízení v EU," upřesňuje ministerstvo průmyslu. Míra emisí desetiny nejčistších výrobců v každém z oborů v EU, podle níž se hodnota povolenek určí, ale zatím není známá. Evropská komise ji stanoví až v roce 2010.

Ani zdražení elektřiny a tepla prý nebude tak drastické. Výrobci elektřiny i tepla si totiž v Česku do roku 2020 budou užívat výjimky, která jim část povolenek daruje také.

Státy navíc budou moci "špinavému" průmyslu jeho "ztráty" za emisní povolenky kompenzovat. "Třeba právě z výnosu z aukcí," upozorňuje mluvčí ministerstva životního prostředí.

"Špinaví" si připlatí

"Samozřejmě neefektivní zdroje zaplatí za povolenky více, ale to je samotný princip emisního obchodování," upozorňuje mluvčí Roubíčková, že za celým systémem obchodu s povolenkami je snaha zastavit globální oteplování, které může mít podle expertů nedozírné následky včetně masové migrace a nových válek o zdroje.

Na tvrzení, že tato snaha povede v Česku ke skokovému zdražování, je však příliš brzo.

"Některé otázky ovlivňující nastavení celého systému, jsou stále nedořešeny. Například cena povolenky, nastavení systému jejich aukcí, nebo zda bude dosažena světová dohoda v Kodani," jmenuje mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský.

"V současné době proto není možné vyčíslit skutečné dopady systému po roce 2013 na průmyslová odvětví a tedy ani odhadnout nárůst ceny jednotlivých komodit," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy