Klimatický summit v Kodani začal, Klaus nepřijede

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
7. 12. 2009 11:43
Oxfam: Peníze na boj proti změnám klimatu vezmou bohatí z rozvojové pomoci
Zeměkoule s nápisem Hopenhagen v ulicích dánské metropole.
Zeměkoule s nápisem Hopenhagen v ulicích dánské metropole. | Foto: Reuters

Kodaň - S velmi ostrým obviněním vůči světovým velmocím přišla krátce před dnešním zahájením klimatické konference v Kodani nezisková organizace Oxfam.

Tvrdí, že plánovanou finanční pomoc rozvojovým zemím pro boj s klimatickými změnami chce OSN vzít z fondů pro rozvojové projekty.   

Členské státy OSN se mají v Dánsku shodnout na tom, jak si poradit se skleníkovými plyny a jakou cestou dospět ke snížení emisí.

Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012, je nutné nahradit novou dohodou. Ta by měla vzejít ze summitu zástupců všech 192 zemí, který byl oficiálně zahájen dnes v deset hodin dopoledne.

Potrvá do 18. prosince a zúčastní se ho více než stovka premiérů či prezidentů. Na závěr summitu přijede i americký prezident Barack Obama.

Globální konference o změnách klimatu začíná dnes, potrvá až do 18.prosince.
Globální konference o změnách klimatu začíná dnes, potrvá až do 18.prosince. | Foto: Reuters

Českou republiku zastupuje premiér Jan Fischer, oznámila dnes vláda. Známý kritik teorie o lidském podílu na oteplování Václav Klaus do Kodaně nepojede, nicméně jeho kniha "Modrá, nikoli zelená planeta" vyšla tento týden v dánštině.

Přijedou i vrcholní představitelé dvou velkých producentů skleníkových plynů - Číny a Indie.

Důležitým výstupem by pak měl být způsob, jak chudým zemím - jejichž hospodářství často stojí na fosilních palivech - poslat co nejdříve obrovské sumy peněz na omezení škodlivin, jejichž produkcí se podílejí na poškozování klimatu.

Rozvojová pomoc "ostrouhá" 

Evropská unie odhaduje, že pomoc rozvojovým zemím v boji s klimatickými změnami bude stát v dlouhodobém horizontu zhruba sto miliard eur.

Foto: Michal Štůsek

Jenže podle Oxfamu nebude možné v době hospodářské krize poslat tak velké objemy peněz jen tak. A tvrdí, že je velmoci chtějí vzít z fondů určených na rozvojovou pomoc.

"Už měsíce sledujeme vyjednávání o financování boje se změnami klimatu a zdá se být zřejmé, že sliby o rychlém nastartování této pomoci se neobejdou bez ´kanibalizace´ ostatní pomoci," nechal se slyšet aktivista Oxfamu Tim Gore.

Organizace tvrdí, že sliby o okamžitém vyslání peněz do chudých zemí na boj se znečištěním mají získat jejich podporu pro dohodu v Kodani, kterou vyspělé státy nutně potřebují uzavřít.


"Odvede to pozornost od dlouhodobých finančních toků, které jsou pro chudé země velmi důležité," dodal aktivista Gore.

Svá stanoviska pak organizace Oxfam shrnula v dokumentu Struktura a základní prvky dohody z Kodaně.

Šéf OSN: Dobře to dopadne

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nešetří optimismem a věří, že k dohodě dojde a podepíše ji všech 192 členských zemí.

Aktivisté Greenpeace v neděli volali po úspěchu kodaňské konference svérázným happeningem v centru Budapešti.
Aktivisté Greenpeace v neděli volali po úspěchu kodaňské konference svérázným happeningem v centru Budapešti. | Foto: Reuters

"Máme to správné politické naladění. Všechny hlavy států a vlád mají jediný cíl: zamezit globálnímu oteplování," prohlásil Pan Ki-mun.

Poslední zemí, která těsně před začátkem konference přišla s ambiciózním příslibem týkajícím se omezení emisí skleníkových plynů, je Jihoafrická republika.

Největší africká ekonomika si jako cíl stanovila snížit emise o 34 procent do roku 2020. Podmínila to však právě dohodou v Kodani na pomoci chudým zemím.

Blogeři Aktuálně.cz ke kodaňské konferenci:

Foto: Aktuálně.cz
Klimatolog Ladislav Metelka: O Kodani a zlaté rybce 
Foto: Aktuálně.cz
Vojtěch Kotecký z hnutí Duha: Češi v Kodani
Foto: Aktuálně.cz
Jan Beránek z Greenpeace: Průvodce rodičů po klimatické konferenci v Kodani
Foto: Aktuálně.cz
Klára Sutlovičová z organizace Centrum pro dopravu a energetiku: Tři scénáře globální dohody na ochranu klimatu

 

 

Právě se děje

Další zprávy