Polsko chystá státní výprodej. Zn. Češi vítáni

Adam Junek
6. 12. 2009 19:04
Na tendry v polské energetice se mlsně dívá český gigant ČEZ
Vláda premiéra Donalda Tuska chce získat z privatizace 37 miliard zlotých
Vláda premiéra Donalda Tuska chce získat z privatizace 37 miliard zlotých | Foto: Reuters

Varšava - Zalepit díru v narůstajícím státním dluhu a přilákat nové investory. To je plán polského ministerstva národního majetku pro příští rok. A to pod značkou, za niž by se nemusel v povánočních výprodejích stydět kdejaký obchodní řetězec. Všecko totiž musí pryč.

Ministr národního majetku (někdy též státního pokladu) Alexandr Grad vyhlásil už při nástupu do funkce v roce 2008 čtyřletý privatizační program, podle nějž měl stát zprivatizovat na osm stovek podniků. Dosud se však podařilo dokončit jen necelé dvě stovky projektů a v loňském roce tak privatizace přinesla státní kase jen něco přes 2,3 miliardy zlotých.

Útokem na miliardy

Zbytek má tedy jít do prodeje příští rok, tak aby se rozprodej stihl do konce roku. A plánovaný výtěžek? Plných 37 miliard zlotých.

"Proces se zpomalil a některé tendry se letos nepodařilo zrealizovat vzhledem k ekonomické krizi. Věříme, že se příští rok povede splnit plán," sdělila Gradova mluvčí Agnieszka Lubieńska.

Letos se to totiž ministerstvu nezdařilo. Do státní kasy mělo zamířit až 12 miliard zlotých. Jenže jeden z hlavních tendrů, prodej energetické společnosti Enea, jehož se účastnil v prvním kole i český ČEZ, byl nakonec zrušen.

A do konce roku neproběhne ani prodej varšavské burzy. Jediným kandidátem na její koupi je Deutsche Börse, a ta se nechala slyšet, že požadavky polské vlády ohledně ceny jsou pro ni neakceptovatelné. Podle polských médií tak bude burza prodávat "sama sebe", aneb přikročí k primární emisi na svém vlastním trhu.

Investorská lákadla pro příští sezónu jsou tak v Polsku velká. Hlavních projektů je naplánováno pět desítek, a to z energetiky, důlního průmyslu, chemického průmyslu a dalších sektorů.

Poté co letos na burzu vstoupil největší polský energetický hráč, skupina PGE, má příští rok v privatizaci být k mání minoritní podíl v dvojce na trhu společnosti Tauron. Naopak majoritní podíly vláda nabídne ve společnostech Energa a Enea. A u všech tendrů by mohl být ČEZ.

"Polská energetika je pro nás zajímavá oblast a to dlouhodobě. Máme zájem o všechny podrobnosti, které se o připravovaných privatizacích v následujícím období objeví, a pečlivě sledujeme vývoj na polském energetickém trhu. O účasti v jednotlivých tendrech se však rozhodujeme podle konkrétních podmínek, které jsou vyhlašovány při zahájení tendrů. Což v těchto třech případech bude příští rok," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Podle Lubieńské je ČEZ nyní už účastníkem jiného tendru. A to u elektráren ZEC Bytom a EC Zabrze, kde právě probíhá due dilligence, tedy hloubková kontrola stavu firem.

Privatizací proti dluhu

Svou šanci příští rok dostane i "český uhlobaron" Zdeněk Bakala.

Polská vláda plánuje prodat bezmála 56 procent svého podílu v důlní společnosti LW Bogdanka, o niž ostravská OKD, respektive její mateřská společnost NWR již dříve projevila zájem. Kromě toho Polsko připravuje ještě dalších minimálně pět větších privatizací polských dolů.

Na prodej ale nebudou jen firmy z těžkých průmyslových sektorů. Vláda se například hodlá zbavit svého podílu v distributorovi tisku a provozovateli sítě "tabáků" RUCH.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se měla zajímat o tuto společnost například investorská skupina Penta, která v Polsku vlastní maloobchodní síť Žabka, již přivedla i do Česka. Ministerstvo národního majetku se ale zatím nerozhodlo, jakou formu prodeje zvolí.

"RUCH je také na burze, takže je možné, že jej prodáme právě přes akciový trh," říká Lubieńska, ale hned dodává, že čeští investoři jsou vždy vítáni.

Polsko příjmy z privatizace nutně potřebuje. Veřejný dluh se totiž nebezpečně blíží hranici 60 procent HDP. A kvůli přijetí eura nad ni nesmí vystoupit. Sama vláda odhaduje, že příští rok vystoupí dluh na 54,7 procenta. Evropská komise je ještě pesimističtější a vidí to na 59,7 procenta.

Ekonomičtí experti ale upozorňují, že vláda se sice správně vrhá do privatizací, ale měla by zvolit jinou strategii. "Místo aby se zaměřovali na největší podniky, které drží (a které přinesou samozřejmě velké příjmy), měli by začít s asi patnácti stovkami malých firem, které stát ovládá. Kromě toho ještě je ve státním majetku na 2,5 milionu hektarů půdy, jejichž prodej by přinesl významné prostředky," míní Ireneusz Jabloński z ekonomického Centra Adama Smithe.

 

Právě se děje

Další zprávy