Počet odpůrců mešit se ve Francii zdvojnásobil

hp
4. 12. 2009 9:09
Téměř polovina Francouzů by výstavbu dalších mešit zcela zakázala
Francie. Ilustrační foto.
Francie. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Podle průzkumu francouzského institutu Ifop nesouhlasí 41 procent Francouzů s výstavbou nových muslimských mešit v zemi.

46 procent dotázaných by pak jejich další výstavbu úplně zakázalo. Oproti průzkumu roku 2001 se počet odpůrců muslimských staveb téměř zdvojnásobil.

"Francouzi jsou rozděleni, ale napětí kolem islámu ještě nikdy nebylo tak silné," uvedl pro francouzský list Le Figaro Jérôme Fourquet z institutu Ifop.

Pokud by francouzská muslimská menšina o výstavbu mešity požádala, souhlas by podle výsledků průzkumu vyslovilo jen 19 procent Francouzů. To je nejméně od roku 1980.

Naposledy bylo zaznamenáno takové vysoké procento nesouhlasu s výstavbou mešit v roce 1989, kdy své ne vyslovila v průzkumu veřejného mínění více jak třetina obyvatel.

Během posledních dvaceti let se ale počet odpůrců mešit snižoval. Dokonce i po útoku na Světové obchodnické centrum v New Yorku byla proti stavění mešit jen přibližně pětina obyvatel Francie.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Francie se radikalizuje

Podle Fourqueta se do Francie opět navrací napětí kolem islámu, což dokládá například vzrůstající aktivita francouzské radikální Národní fronty nebo velké antimuslimské demonstrace.

"V roce 2009 se navrátilo zpět napětí, názory na islám se ve Francii radikalizují a vyslovují se jasně proti zviditelňování islámu," dodal Fourquet.

Výsledky průzkumu veřejného mínění byly zveřejněny jen několik dní poté, co se Švýcaři vyslovili v referendu 57,5 procenty hlasů pro zákaz výstavby dalších minaretů na území jejich země. Referendum bylo vyhlášeno na žádost tamější pravicové Švýcarské lidové strany (SVP).

O vyhlášení referenda o zákazu stavění muslimských svatostánků prý požádá také pravice v Holandsku. Prohlásil to po švýcarském referendu předseda nizozemské pravicové Strany pro svobodu (PVV) a známý kritik islámu Geert Wilders.

 

Právě se děje

Další zprávy