Ruský hon na teroristy začal. Je ohrožena olympiáda?

Martin Novák Martin Novák
30. 11. 2009 17:40
Ministerstvo vnitra zveřejnilo portrét možného pachatele výbuchu na železniční trati
Foto: Reuters

Moskva - Ruské bezpečnostní síly zahájily hon na viníky pátečního teroristického útoku na železniční trati Moskva - Petrohrad.

Výbuch a vykolejení čtyř vagónů Něvského expresu si vyžádaly životy šestadvaceti pasažérů. Bilance přitom mohla být mnohem horší, kdyby nastražená nálož vybuchla pod lokomotivou, jak bylo zřejmě úmyslem pachatelů.

Až dnes se podařilo technikům z náspu odstranit poslední vagón, který od soboty po obnovení provozu na trati zahalovala zelená celta.

Ministerstvo vnitra už zveřejnilo podle výslechů svědků z oblasti, kde vlak vykolejil, portrét možného pachatele. Zatím není jasné, zda mužem na kresbě má být devětadvacetiletý Pavel Kosolapov, který je hlavním podezřelým ze zorganizování atentátu.

 

Bývalý profesionální voják, který slouužil u raketových vojsk, se před několika lety "proměnil" v islámského extremismu. Ruští policisté se domnívají, že stál už v předchozích letech za útoky v moskevském metru a také za výbuchem Něvského expresu před dvěma lety.

Foto: Reuters

Tehdy však na rozdíl od minulého pátku nikdo nezahynul. Podle deníku Komsomolskaja Pravda ale pachatelé  v obou případech použili stejné výbušniny.

O tom,že může jít o začátek teroristické kampaně na kolejích, svědčí i dnešní ranní výbuch vlaku v Dagestánu, nedaleko rusko-ázerbájdžánských hranic. Exploze si nevyžádala žádné oběti.

Rusko má nejdelší železniční síť na světě a denně po kolejích cestují statisíce Rusů. Teroristé tak útočí na velice zranitelné místo ruské společnosti.

Televizní stanice od soboty přerušily vysílání zábavných pořadů, na zápasech fotbalové a hokejové ligy se držela minuta ticha.

Patriarcha Kyril s prezidentem Medveděvem.
Patriarcha Kyril s prezidentem Medveděvem. | Foto: Reuters

V Moskvě bylo dokonce zrušeno slavnostní představení loga Zimních olympijských her, které se uskuteční v roce 2014 v Soči.
Nejistota, vyplývající z obnovení teroristických útoků, se samozřejmě týká i olympiády. Soči je navíc geograficky blízko neklidným kavkazským republikám: Ingušsku a Čečensku.

Nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve, patriarcha Moskvy a vší Rusi Kyril dnes vyzval stát "k rozhodné odpovědi" na páteční útok.

"Věříme, že reakce bude efektivní a rozhodná. Abychom ukázali těmto strašným, ostudným lidem, že jsme schopni bránit občany naší země, když na ně sáhne ruka nepřítele," prohlásil na nejvyšší ruských duchovní na mši za oběti atentátu.

 

Právě se děje

Další zprávy