Katolické církvi se nelíbí švýcarský zákaz minaretů

Zahraničí Zahraničí
30. 11. 2009 14:55
Strana nizozemského antiislámského radikála Wilderse chce zakázat minarety stejně jako Švýcaři
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Amsterdam/Curych - Nedělní nečekaný výsledek švýcarského referenda o zákazu minaretů dnes kritizovala římskokatolická církev.

Podle Vatikánu to znamená omezení náboženské svobody. Vedení církve podpořilo stanovisko Konference švýcarských biskupů, podle kterého zákaz povede ke zhoršení vztahů mezi "náboženstvími a kulturami" v zemi.

Zákaz se nelíbí ani francouzskému ministru zahraničí Bernardu Kouchnerovi. Podle něj jde o projev netolerance a zákaz by neměl platit. Švýcarská vláda oznámila, že je výsledkem zklamána, ale bude jej respektovat.

Do mešit chodí jen desetina muslimů

Organizace Amnesty International uvádí, že konečné slovo může mít švýcarský Nejvyšší soud. V jeho pravomoci prý je výsledek referenda zvrátit.

Geert Wilders.
Geert Wilders. | Foto: Reuters

Muslimů (převážně přistěhovalců z Turecka) je ve Švýcarsku 300 tisíc, představují tedy zhruba šest procent obyvatel země. Podle nedávného průzkumu se chodí do mešit modlit jen jeden z deseti, přičemž minarety jsou v alpské republice všehovšudy čtyři, napsala agentura AP.

Po referendu o zákazu stavění minaretů v zemi, které navrhla pravicová Švýcarská lidová strana (SVP), chce o stejné referendum požádat i část pravice v Nizozemsku.

"Vyzveme vládu, aby zorganizovala podobné referendum v Holandsku," uvedl pro nizozemský deník Volkskrant předseda pravicové Strany pro svobodu (PVV) a známý kritik islámu Geert Wilders. Právě jeho strana chce návrh vládnímu kabinetu předložit.

Strana kritiků islámu sílí

Pokud by ale nizozemská vláda referendum vyhlásit nechtěla, obrátí se prý Wilders se svým návrhem na kolegy v parlamentu. "Co je možné ve Švýcarsku, mělo by být možné i tady," dodal Wilders.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nizozemská Strana pro svobodu obsadila po nedávných volbách v parlamentu devět z celkových sto padesáti křesel. Podle průzkumů veřejného mínění by Wildersova strana získala, pokud by se parlamentní volby konaly teď, sedmadvacet křesel, a stala by se tak po křesťanských demokratech druhou nejsilnější stranou.

Wilders měl nedávno přednášet na téma islámu v Praze. Svou cestu do České republiky ale na poslední chvíli odložil. Organizátoři akce totiž nenašli prostor, kde by se Wildersova přednáška mohla konat.

Konání akce v Senátu zase zakázal jeho předseda Přemysl Sobotka (ODS), od pozvání, které Wildersovi adresoval senátor Jiří Oberfalzer, se v prohlášení distancovala i Občanská demokratická strana.

 

Právě se děje

Další zprávy