Klokani podle vědců pomohou v boji s rakovinou kůže

hp
30. 11. 2009 12:37
Jejich DNA obsahuje enzym, který dokáže poškozenou DNA opravit
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sydney - Krém s enzymem klokaního DNA by v budoucnosti mohl zabránit vzniku rakoviny kůže u člověka.

Zjistili to australští a rakouští vědci, kteří ve své nové studii uvádějí, že pokud přijdou na to, jakým způsobem klokani opravují svoje DNA, mohlo by to znamenat významný krok v prevenci vzniku rakoviny lidské kůže.

Tým vědců momentálně zkoumá enzymy, které jsou obsaženy v nukleové kyselině klokanů a dalších zvířat. Ty jsou totiž velice účinné při opravě poškozené DNA, kvůli které vzniká rakovina kůže. V lidském organismu se však takové enzymy nenacházejí.

"Další výzkumné týmy by po nás mohly navrhnout "krém snů" obsahující enzym opravující DNA, který byste si mohli natřít na vaši kůži poté, co byste strávili den na slunci. Nyní zkoumáme, zda by taková věc byla možná," uvádí v prohlášení vědců jedna z vedoucích týmu Linda Feketeová.

Vědci v laboratoři vystavovali kůži klokana škodlivému ultrafialovému záření a zkoumali, jak dochází k opravě DNA, při čemž zjistili přítomnost chemických látek, které předtím neviděli.

Podle Feketeové by však lidé zatím neměli vystavovat svou kůži jen tak slunečnímu záření, protože vědci budou muset provést ještě mnoho výzkumů, než si lidé budou moci "krém snů" zakoupit v lékárně.

Nadměrné slunění je v současnosti příčinou vzniku melanomu v lidské kůži až ve dvou třetinách případů. Při spálení kůže dochází k poškození DNA buněk, což vede ke genetické mutaci.

 

Právě se děje

Další zprávy