Rusko podezírá z vlakového masakru vojáka-profesionála

Martin Novák Martin Novák
30. 11. 2009 9:20
Vyšetřovatelé sestavili portrét muže, který dal nálož na koleje
Foto: Reuters

Moskva - Rusové se vzpamatovávají ze šoku po pátečním teroru na železnici, výbuch Něvského expresu mezi Moskvou a Petrohradem si vyžádal nejméně pětadvacet mrtvých a desítky zraněných; 26 lidí je nezvěstných. 

A ptají se, kdo za nejhorším útokem v dějinách ruské železniční dopravy stojí. K výbuchu se zatím nikdo nepřihlásil, ale první podezření se v podobných případech v Rusku stáčí vždy na jih. Konkrétně na Kavkaz do Ingušska a Čečenska.

Dnes ráno explodovala další nálož na trati v Dagestánu na jihu Ruska, nikoho však nezranila.

Ačkoliv po pátku ruské úřady zatím oficiálně na nikoho neukázaly, koluje informace, že pravděpodobným organizátorem se zdá být Pavel Kosolapov.

Fotbalisté Zenitu Petrohrad a Spartaku Moskva drželi před nedělním vzájemným zápasem minutu ticha za oběti pátečního výbuchu.
Fotbalisté Zenitu Petrohrad a Spartaku Moskva drželi před nedělním vzájemným zápasem minutu ticha za oběti pátečního výbuchu. | Foto: Reuters

Etnický Rus a bývalý profesionální voják, který sloužil u raketových vojsk u Rostova na Donu. Devětadvacetiletý muž později konvertoval k islámu a stal se z něj extremista a fanatik. Připojil se k nejradikálnějším čečenským ozbrojencům.

Deník Izvestija jej před časem nazval "ruským bin Ládinem". Je už několik let na útěku. Na Kosolapova prý ukazuje fakt, že na kolejích ležela poměrně sofistikovaná výbušnina: šlo o dílo profesionála.

Skutečnost, že tentokrát šlo o útok daleko od Čečenska či Ingušska a výsledkem je takový masakr, označují někteří analytici za vážný problém pro ruskou vládu.

Může to znamenat začátek nové vlny terorismu. Právě jeho vykořenění a skoncování s útoky v ruských městech po roce 2004 vydával bývalý prezident a současný premiér Vladimír Putin za svůj velký úspěch.

Foto: Reuters

"Politicky je to pro současný režim velmi tvrdý úder," řekl agentuře Reuters Pavel Felgenhauer z opozičního listu Novaja Gazeta.

Agentura Itar-Tass napsala, že vyšetřovatelé už sestavili portrét muže, který zřejmě nálož umístil na trať. "Pachatelé za sebou zanechali několik stop," řekl ministr vnitra Rašíd Nurgalijev.

Na některých úsecích železnice ministerstvo vnitra rozestavilo hlídky, protože panují obavy z dalších útoků.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy