Strojvůdce: Pod vlakem vybuchla bomba. Desítky mrtvých

Zahraničí Zahraničí
28. 11. 2009 11:08
Expresní vlak na trati Petrohrad - Moskva se nejspíš stal terčem teroristů
K neštěstí došlo v těžce přístupné oblasti
K neštěstí došlo v těžce přístupné oblasti | Foto: Reuters

Moskva - Ruské úřady začaly vyšetřovat nehodu vlaku na trati Petrohrad - Moskva, při které zahynulo nejméně 25 lidí a asi 100 dalších se zranilo, jako teroristický čin. Počet obětí ještě nemusí být konečný, devatenáct lidí se zatím pohřešuje. Záchranáři stále pracují.

Příčina neštěstí zatím není přesně známa, ale agentura Itar-Tass naznačuje, že vykolejení způsobila exploze bomby. Nehoda se stala u vsi Uglovka, asi 350 kilometrů na severozápad od Moskvy.

Strojvůdce vlaku podle vyšetřovatelů nehody vypověděl, že pod soupravou se v jednu chvíli ozval ohlušující výbuch. Jeho výpověď zatím nejvíc ukazuje na to, že za jedním z největších železničních neštěstí posledních let mohl být teroristický útok.

Žádní Češi

"Lidé slyšeli silný výbuch. A v místě neštěstí je malý kráter. Vypadá to na teroristický čin," citovala agentura Interfax jednoho z pracovníků ruských bezpečnostních sil v oblasti. Další z cestujících nicméně tiskovým agenturám vypověděl, že žádný výbuch neslyšel.

Vlaková neštěstí

  • 5. října 1999 - Při srážce dvou rychlíků poblíž londýnského Paddingtonského nádraží zahynulo 31 cestujících
  • 4. ledna 2000 - Srážka dvou osobních vlaků na nádraží Aasta východně od norského města Lillehammer si vyžádala 19 mrtvých.
  • 28. února 2001 - Deset lidských životů a 70 zraněných si vyžádala srážka dvou vlaků na severu Anglie u města Selby.
  • 6. listopadu 2002 - Dvanáct životů si vyžádal požár, který vypukl ve francouzském Nancy ve vlaku Paříž-Vídeň.
  • 3. června 2003 - Srážka rychlíku s nákladním vlakem nedaleko Albacete si ve Španělsku vyžádala devatenáct mrtvých.
  • 22. července 2004 - Vykolejení vlaku v turecké provincii Sakarya u města Bilecik si vyžádalo 37 mrtvých a na 90 zraněných.
  • 7. ledna 2005 - 16 mrtvých a 50 zraněných si vyžádala srážka dvou vlaků u Boloně na severu Itálie.
  • 23. ledna 2006 - Při železniční nehodě v Černé Hoře přišlo o život nejméně 44 lidí a na 200 jich bylo zraněno.
  • 22. září 2006 - U města Lingenu v severozápadním Německu havaroval rychlostní magnetický vlak Transrapid; při neštěstí zahynulo 23 osob a dalších deset bylo zraněno.
  • 30. června 2009 - Poté, co u severoitalského města Viareggio vykolejil nákladní vlak a cisternové vagony se zkapalněným plynem explodovaly 22 lidí zahynulo a na 50 jich bylo zraněno.
  • 27. listopadu - Ruský rychlík Něvský expres směřující z Moskvy do Petrohradu vykolejil v obtížně přístupném terénu v lese; zahynulo nejméně 25 lidí, 96 bylo zraněno a 19 se pohřešuje.

Záchranné práce komplikuje fakt, že rychlík vykolejil v místě, kde trať prochází hustým lesem. K nehodě došlo v půl desáté večer tamního času. Ve vlaku v okamžiku neštěstí cestovalo 661 lidí.

Při neštěstí velmi pravděpodobně nebyli zraněni žádní čeští občané, jak uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka pro Rádio Impuls. V Rusku se při nákupu železniční jízdenky vyžaduje předložení cestovního pasu, takže úřady mají k dispozici seznam cestujících. Podle zpravodajské televize Vesti 24 byli mezi pasažéry zřejmě i cizinci, jejich příjmení však znějí finsky, italsky a indicky.

Do případu se vložil i ruský prezident Dmitrij Medveděv, který kvůli neštěstí svolal mimořádnou schůzku vybraných ministrů. Vyjádřil soustrast rodinám obětí a nařídil příslušným úřadům, aby poskytly postiženým neodkladnou pomoc a neštěstí urychleně vyšetřily.

Populární spoj

Vykolejeným rychlíkem je populární Něvskij Expres, který urazí vzdálenost mezi oběma městy za čtyři a půl hodiny. Ostatním vlakům to trvá obvykle osm hodin.

Nehoda způsobila rozsáhlá zpoždění vlaků, která zasáhla zhruba 27 tisíc cestujících.

Trať Moskva - Petrohrad je nejfrekventovanější v Rusku. Před dvěma lety na této trase už vykolejil jeden rychlík Něvskij Expres. Vyšetřování ukázalo, že se jednalo o teroristický útok skupiny čečenských radikálů.

 

Právě se děje

Další zprávy