V USA zatkli Slováky. Prodávali rakety Hizballáhu

Martin Novák Martin Novák
24. 11. 2009 12:44
Jde o Slováky libanonského původu, bytem přihlášené v Trnavě. Hrozí jim doživotí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Philadephia - Tři občany Slovenska libanonského původu zadržela americká FBI. Trojice mužů, která má trvalý pobyt v Trnavě, se údajně pokoušela nelegálně zakoupit a převézt zbraně, včetně protiletadlových střel, do Sýrie.

O případu informovaly jako první agentury AP a Bloomberg i deník Philadelphia Inquirer.

Devětatřicetiletému  vůdci skupiny prý hrozí doživotí za podporu terorismu. Na seznamu zbraní, které chtěli dodat do Sýrie, jsou rakety Stinger odpalované z ramene a kulomety.

Na Sýrii se sice nevztahuje žádné mezinárodní embargo a dovážet zbraně je tam legální, Spojené státy však na vládu v Damašku uvalily svoje vlastní sankce. A ty se vztahují i na vývoz americké vojenské techniky a munice do této blízkovýchodní země.

Foto: Aktuálně.cz

Rakety Stinger jsou velmi účinnou zbraní proti nízko letícím letounům a vrtulníkům. Proslulost si získaly ve druhé polovině osmdesátých let, kdy je používají afghánští povstalci v boji proti sovětské armádě.

FBI uvedla, že trojice Slováků ve spolupráci s americkými společníky začala už před dvěma lety pašovat mobilní telefony a počítačové hry. Převážně na Slovensko.

Později na ně Američané nasadili agenta a ten zjistil, že chtějí dodat zbraní libanonskému hnutí Hizballáh. Chtěli tak učinit prostřednictvím Sýrie, přes jejíž území obvykle zbraně do rukou Hizballáhu putují.

Stoupenkyně Hizballáhu na manifestaci v Libanonu.
Stoupenkyně Hizballáhu na manifestaci v Libanonu. | Foto: Reuters

Libanonská organizace je na americkém seznamu teroristických skupin a jakákoliv spolupráce s ní je v USA nezákonná.
Slováci prý dali obchodníkovi se zbraněmi 20 tisíc dolarů jako zálohu, aby jim zajistil "zboží." Tento obchodník byl však ve skutečnosti agentem FBI.

Jeden ze slovenských občanů mu prý řekl, že chce zbraně, které "sundají letoun F-16." Tyto americké stroje používá izraelská armáda.


 

Právě se děje

Další zprávy