Poprask ve Francii. Restaurace příliš málo zlevnily

jem
24. 11. 2009 12:20
Francouzská vláda uvažuje, že vrátí DPH na původní výši
Foto: Martin Severa

Paříž - Francouzská vláda pohrozila tamním provozovatelům restaurací, barů a dalších pohostinství, že pokud nezlevní, opět jim zvedne daň z přidané hodnoty. Ta byla v polovině tohoto roku kvůli dopadům ekonomické krize snížena z 19,6 na 5,5 procenta.

Francouzi udělali to samé, o čem uvažoval například někdejší ministr financí Miroslav Kalousek v Česku. Také si vymohli v Bruselu výjimku, aby restaurace mohli přeřadit do nižší sazby DPH, ale narozdíl od Česka ji opravdu využili.

Jenže ceny klesly jen málo, nebo vůbec. Mluvčí vládní strany Svaz pro lidové hnutí se nyní nechal slyšet, že vláda myslí svou výhružku vážně.

Výbor francouzského Senátu změnu dokonce už schválil, ale senátoři ji vzápětí zamítli.

Jako výstražný výstřel označil dění v Senátu mluvčí vlády (a ministr školství) Luc Chatek. Podle údajů, které má vláda k dispozici, přistoupila ke snížení cen jen polovina provozovatelů pohostinství, navíc namísto původních tří procent ceny klesly v průměru o pouhé procento a půl.

Francouzská vláda si od opatření snižující příjmy státní pokladny asi o 2,5 miliardy eur (zhruba 63,5 miliardy korun) slibovala totéž, co Kalousek v Česku - udržení či dokonce zvýšení počtu pracovních míst v oboru.

To se z části podařilo.

Podle odborů je v gastronomii už teď 60 tisíc dostupných míst. O tyto především hůře placená místa ale většinou Francouzi nestojí a tak je obsazují cizinci.

 

Právě se děje

Další zprávy