Skandál s kartami připraví německé banky o miliony eur

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
23. 11. 2009 6:58
Němci počítají škody, které napáchali španělští hackeři
Foto: MasterCard

Berlín - Banky v Německu sčítají škody, jež napáchali hackeři ze Španělska. Zcizením údajů o kreditních kartách, k němuž došlo na jaře a v létě, je zloději připravili o miliony eur.

Drtivé většině majitelů rizikových karet se přitom z účtů žádné peníze neztratily. Německé bankovní domy pouze spočítaly, na kolik je přijde největší plošná výměna kreditek v historii země.

Výměna jedné karty bude banku stát 5 až 10 eur, uvedla rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle. Celkem se může týkat až několika set tisíc Němců.

Foto: UBS
Čtěte více:
Karty 100 tisíc Čechů jsou ohroženy. Banky mají poplach
Máte blokovanou kartu? Počkáte si. Bankám chybí PINy
Banky už hlásí skutečné pokusy o zneužití karet

Investice do jistoty

Volksbank a Raiffeisenbank v Německu z oběhu stáhly 60 000 kreditních karet, regionální spořitelny dokonce 190 000. Právě spořitelny už zveřejnily i první konkrétní vyčíslení nákladů: likvidace starých a výroba a distribuce nových karet je vyjde na jeden milion eur.

Kreditky klientům, kteří s nimi v inkriminovanou dobu platili ve Španělsku, v Německu mění všechny banky. Až na Citibank.

Pohodová dovolená na Mallorce? Němci si teď místo fotek z dovolené detailně prohlížejí své výpisy z účtů.
Pohodová dovolená na Mallorce? Němci si teď místo fotek z dovolené detailně prohlížejí své výpisy z účtů. | Foto: Reuters

"Chceme si být naprosto jistí," řekl mluvčí německého bankovního svazu BVR. "Karty měníme už při sebemenším podezření. Proto jsou počty tak vysoké," vysvětlil.

Tisíce karet Miles-and-More, na něž se sbírají body za odlétané kilometry a které je možné využívat i k placení, stahuje kvůli "španělskému" úniku dat také německá letecká společnost Lufthansa.

Celkem je v Německu v oběhu asi 25 milionů kreditních karet.

Krádeže za 155 milionů eur

I když jdou náklady do milionů eur, německým bankám se likvidace rizikových karet vyplatí. Do Španělska totiž každoročně jezdí miliony Němců.

Mnozí z nich mají na španělských ostrovech svá druhá sídla nebo se tam stěhují na důchod. A téměř všichni platí kreditními kartami, které vydaly německé banky.

Desatero pro držitele karet

  • KARTA JE VÍC NEŽ HOTOVOST. K platební kartě se chovejte stejně jako k penězům. Buďte na ni opatrní a noste ji odděleně od dokladů. Platební kartu podepište ihned při převzetí do podpisového proužku. Po skončení platnosti se řiďte pokyny své banky. Neodevzdanou neplatnou kartu znehodnoťte.
  • JAKO OKO V HLAVĚ. Stále si kartu hlídejte a při provádění transakcí ji nespouštějte z očí. Platební kartu nikomu nepůjčujte ani nedávejte do zástavy. Pravidelně kontrolujte, že stále víte, kde kartu máte, i když ji nepoužíváte každý den.
  • PIN JE KLÍČ K VAŠEMU ÚČTU. PIN uchovejte v naprosté tajnosti. PIN si nikam nezaznamenávejte! Za žádných okolností jej nesdělujte jiné osobě, bance ani policii či jiným orgánům.
  • DŮVĚRYHODNOST. Platební kartu používejte pouze na důvěryhodných obchodních místech (včetně internetových) a v důvěryhodných zařízeních. Nemáte-li k obchodníkovi důvěru, použijte k platbě raději hotovost.
  • ZADÁVÁNÍ PINu. PIN zadávejte vždy diskrétně. Dbejte na to, aby ho nemohl nikdo odpozorovat. Při zadávání PIN u bankomatu nebo terminálu zakryjte klávesnici tělem a volnou rukou i shora a zabraňte jeho odezření nebo snímání kamerou.
  • PLATBA KARTOU. Po skončení transakce zkontrolujte, zda vám byla vrácena skutečně vaše platební karta. Uschovejte si potvrzení o kartové transakci. Obchodník je oprávněn ověřit si vaši totožnost, proto s ním spolupracujte.
  • POZOR NA DOKUMENTY. Zbavujte se opatrně všech dokumentů, které obsahují celé číslo vaší karty. Před vyhozením je roztrhejte nebo rozdrťte.
  • NEODKLÁDEJTE KONTROLU. Pečlivě kontrolujte výpisy kartových transakcí z banky nebo kartové společnosti vůči prodejním a výplatním dokladům. Pokud zjistíte neobvyklou transakci, kontaktujte ihned vydavatele karty.
  • ZTRÁTA KARTY. Při ztrátě nebo odcizení platební karty jednejte rychle a kartu ihned zablokujte u vydavatele, poté v případě krádeže kontaktujte policii. K zablokování použijte telefonní číslo určené vydavatelem.
  • INFORMUJTE SE. Některé vydavatelské banky poskytují k platebním kartám další doplňkové služby a produkty sloužící ke zvýšení bezpečnosti nebo zmírnění následků případného zneužití karty.


  • Zdroj: Sdružení pro bankovní karty

Pokud by těmto lidem začaly ve velkém mizet peníze z účtů, ztráty bank by se vyšplhaly do závratných výšek. I v Německu totiž - stejně jako v České republice - mají v případě vykradení konta banky povinnost klientovi zcizenou částku nahradit.

Škody, které německým bankám způsobují úniky dat podobné tomu ve Španělsku, jsou rok od roku větší. Podle Huga Godschalka z poradenské firmy PaySys by se za letošek mohly vyšplhat až na 155 milionů eur. Pro srovnání: roce 2007 to byla polovina.

"Zloději dat jsou čím dál větší profesionálové," řekl Godschalk nejčtenějšímu německému deníku Bild. "K tomu je třeba připočítat, že mnozí Němci nakupují prostřednictvím kreditních karet u internetových obchodníků, kteří nemají žádné speciální zabezpečovací systémy. Jejich klient se tak snadno stane obětí zcizení dat."

Útok na MasterCard a Visa

Čerstvá "španělská" zkušenost banky z Německa přiměla k tomu, aby přišly s novou iniciativou. Na krytí ztrát, které vznikly únikem dat ze systému španělského procesora zpracovávajícího karetní transakce platebních terminálů, by se podle nich měly podílet i společnosti MasterCard a Visa.

Šéf německé pobočky Visa Ottmar Bloching ale něco takového striktně odmítá: "Nikdy jsme netvrdili, že byla nějaká data skutečně ukradena," řekl v rozhovoru pro nedělník Welt am Sonntag.

To, že banky začaly už po prvním varování okamžitě měnit kreditní karty, je podle Blochinga jen jejich věc. Pouze banky tak mohou za dodatečné náklady, které jim stažení rizikových karet způsobilo, tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy