Ukrajina a Rusko se dohodly na plynu. Krize prý nebude

Martin Novák Martin Novák
20. 11. 2009 8:17
Julija Tymošenková a Vladimir Putin se sešli v Jaltě
Tymošenková s Putinem v Jaltě.
Tymošenková s Putinem v Jaltě. | Foto: Reuters

Jalta - Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková včera slíbila, že její země splní veškeré závazky a zaplatí včas za dodávky ruského plynu. Řekla to na schůzce s ruským premiérem Vladimirem Putinem v Jaltě na Krymu.

Putin prohlásil, že nyní se neobává výpadků v dodávkách plynu na začátku příštího roku. Rusko podle něj nebude vymáhat po Ukrajině peníze za to, pokud neodebere množství plynu stanovené ve smlouvě z letošního ledna.

Zároveň se prý premiéři dohodli, že Rusko bude od příštího roku platit Ukrajině za tranzit svého plynu dále na západ poplatky o šedesát procent vyšší než doposud.

Schůzka v Jaltě tak zřejmě zažehnala obavy z opakování lednové krize. Tehdy neproudil plyn do Evropy přes Ukrajinu déle než dva týdny. Přerušení dodávek se dotklo milionů lidí a omezilo průmysl v zemích, které jsou závislé na ruském plynu.

Zamrzlý tlakoměr: Pod námrazou je vidět, jak ručička spadla k nule.
Zamrzlý tlakoměr: Pod námrazou je vidět, jak ručička spadla k nule. | Foto: Reuters

Ukrajinský prezident a rival Tymošenkové Viktor Juščenko včera napsal otevřený dopis, ve kterém ruského prezidenta Dmitrije Medveděva vyzval k přehodnocení dohody z letošního ledna. Podle něj současné podmínky neúměrně zatěžují ukrajinskou ekonomiku.

Dohodu podepsala v lednu v Moskvě s Putinem právě Tymošenková.

Poradce ruského prezidenta pro zahraniční politiku Sergej Prichodko Juščenkovy požadavky odmítl jako vydírání.. 

Bývalý poradce Tymošenkové Michail Brodskij prohlásil v rozhovoru pro deník Ukrajinskaja Pravda, že premiérka se v rámci dohod s Ruskem chystá výměnou za výhodné dodávky plynu "obětovat" Sevastopol.

Technici kontrolují stanici kompresorů v německém Werne. I Německo drtivě zasáhla odstávka ruského plynu.
Technici kontrolují stanici kompresorů v německém Werne. I Německo drtivě zasáhla odstávka ruského plynu. | Foto: Reuters

V černomořském přístavu na Krymu sídlí ruská flotila, pronájem Rusům vyprší v roce 2017. Podle Brodského ukrajinská premiérka zvažuje, že by Sevastopol Rusku trvale přenechala výměnou za levný plyn.

Podle lidí blízkých Tymošenkové je to ale nesmysl, vláda prý nic takového nezamýšlí.

Ukrajinu čeká 17.ledna první kolo prezidentských voleb. Zatímco Tymošenková má slušné šance na vítězství, podpora Juščenka se pohybuje kolem pěti procent.

Pokud by však znovu eskaloval rusko-ukrajinský konflikt kvůli plynu, komentátoři se domnívají, že by to posílilo tábor stoupenců Juščenka, jehož vztahy s ruskými politiky jsou velmi špatné.

(Podívejte se na mapu evropských plynovodů a ropovodů)

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy