Lidé z T-Mobilu kšeftovali s daty klientů. Přijde trest

jem
18. 11. 2009 8:15
Tisíce jmen, adres a telefonních čísel zákazníků T-Mobilu se dostaly do nepovolaných rukou, data koupila a zneužila konkurence

Londýn - Zaměstnanci společnosti T-Mobile prodávali osobní údaje zákazníků, ty pak kupovala konkurence. Jedná se o největší únik osobních údajů tohoto druhu v historii.

Osobní údaje tisíců anglických zákazníků se přes třetí osobu dostala ke konkurenčním operátorům, kteří pak zákazníky obvolávali a upozorňovali je na blížící se konce jejich smlouvy. O případu informoval server BBC.

Únik dat vyšetřuje britský komisař pro informatiku Christopher Graham, jehož úřad má mimo jiné na starosti ochranu osobních údajů. Graham potvrdil, že připravuje na společnost T-Mobile žalobu.

Podle něj se do nepovolaných rukou dostaly jména, adresy, telefonní čísla a další kontaktní informace.

Cena za jedno jméno, adresu a telefonní číslo se prý pohybovala okolo 75 liber. Přičemž pachatelům hrozí pokuta ve výši pěti tisíc liber. "Případ jasně ukazuje, že pro tyto případy, je třeba legislativní předpis, který by případným zlodějům osobních údajů hrozil vězením a tím je odradil," řekl Christopher Graham pro BBC a pokračoval: "Současné pokuty jsou jednoduše příliš nízké na to, aby někoho odradily od tak lukrativního kšeftování s cizími údaji."

Společnost T-Mobile s komisařem pro informatiku spolupracuje a její mluvčí vyjádřil nad případem hlubokou lítost.

 

Právě se děje

Další zprávy