Summit slíbil nasytit polovinu všech hladovějících

Zahraničí Zahraničí
17. 11. 2009 23:19
Žádná konkrétní suma na podporu programu však nebyla schválena.
Foto: Naďa Straková

Řím - Účastníci summitu o potravinové bezpečnosti Organizace OSN pro výživu a zemědělství se dohodli na deklaraci, podle které do roku 2015 sníží počet hladovějících na světě o polovinu. Program, jehož hlavní cíl takto zformulovali, však nepodpořili žádnou konkrétní finanční pomocí, přestože bude v tomto ohledu velmi náročný.

Italský list La Stampa ve svém úterním vydání proto kritizuje vrcholné politiky, že si v boji proti hladu vytkli jen nezávazné cíle. "Ze summitu přicházejí jen sliby, ale žádné peníze," podotkl deník. Summit trvá do středy, ale zatím nepřijal žádný závazek ani pokud jde o 44 miliard dolarů (asi 750 miliard korun) roční pomoci pro zemědělství, o níž OSN tvrdí, že je v nadcházejících desetiletích nezbytná.

Na summitu kritizoval sankce západních zemí zaměřené proti svému režimu i zimbabwský prezident Robert Mugabe. "Neokolonialističtí nepřátelé", jak nazval země západu, se podle Mugabeho snaží nabourat systém takzvaných zemědělských reforem, který bere půdu bílým farmářům.

 

Právě se děje

Další zprávy