Slota nechodil do parlamentu, přijde o svůj plat

hp
11. 11. 2009 13:57
Za to, že nechodí na jednání výboru, přijde o jednu měsíční výplatu
Předseda SNS Ján Slota.
Předseda SNS Ján Slota. | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Předseda Slovenské národné strany, poslanec Ján Slota, bude potrestán za to, že nechodí do práce. Kvůli tomu, že se jako člen parlamentního výboru pro lidská práva, menšiny a postavení žen čtyřikrát v minulém měsíci nedostavil na jednání výboru, nedostane jeden měsíční plat.

Slovenský zákon o platových poměrech totiž takovou věc narozdíl od České republiky umožňuje. Pokud poslanec vynechá alespoň čtyři jednací dny Národní rady (parlamentu) nebo jejích výborů, ztrácí nárok na svůj měsíční poslanecký plat společně s příplatky a paušálními náhradami. Proti rozhodnutí se poslanec nemůže odvolat.

Předseda výboru József Berényi řekl slovenskému deníku Sme, že se Slota nezúčastnil ani jednoho říjnového zasedání, a dokonce přiznal, že Slotu neviděl na zasedání výboru od července, kdy do své funkce nastoupil.

Ve stejné situaci je i předseda koalice Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar, jehož absence na zasedáních byly ve slovenských médiích často propírané. Berényi ovšem Mečiara hájil tím, že se zúčastnil dvou z celkem pěti schůzí, které se v říjnu konaly, a z ostatních se omluvil.

Ján Slota se nezúčastňuje zasedání rady a jejích výborů už delší dobu, což dokládají i výše zmíněná slova József Berényie o tom, že na jednání výboru Slotu za poslední čtyři měsíce neviděl.

Slotovy absence až doteď ale poslancům nevadili. Ani předseda parlamentu Pavol Paška ze strany Smer mu za ně nikdy poslanecký plat neodebral. Podle slovenského deníku Pravda je toto Slotovo potrestání součástí předvolební taktiky politických stran.

 

Právě se děje

Další zprávy