Svět i Češi požadují reformu kapitalismu, prý nefunguje

Lucie Kalivodová
9. 11. 2009 15:30
V rámci výzkumu vyšlo také najevo, že po celém světě není jednotný názor na to, zda byl konec Sovětského svazu dobrou věcí či nikoli
víkendový nával v brněnské Olympii
víkendový nával v brněnské Olympii | Foto: Veronika Skálová

Londýn - Dvacet let po pádu Berlínské zdi je většina lidí nespokojena s kapitalismem a neregulovaným systémem volného trhu. Ukazuje to průzkum, který britský mediální gigant BBC provedl v sedmadvaceti zemích světa.

Systém volného trhu funguje dobře podle pouhých jedenácti procent dotázaných. Ostatní se domnívají, že kapitalismus potřebuje reformu.

V rámci průzkumu vyšlo také najevo, že po celém světě není jednotný názor na to, zda byl konec Sovětského svazu dobrou věcí či nikoli. Němci, Britové a Francouzi hodnotili tento fakt kladně, v Egyptě, Indii, Keni a Indonésii naopak.Třiašedesát procent Čechů hodnotí rozpad SSSR za pozitivní událost, čtrnáct procent dotázaných za negativní a třiadvacet procent respondentů svůj názor neuvedlo.

V roce 1989 bylo ustavení kapitalismu a volného trhu pro obyčejné lidi z východní a střední Evropy velkým vítězstvím.

Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Nyní ale důvěra v tento systém - hlavně kvůli důsledkům finanční a ekonomické krize za posledních dvanáct měsíců - poklesla. BBC se dotazovala více než 29 tisíc lidí v sedmadvaceti zemích světa. Pouze ve Spojených státech a v Pákistánu se více než pětina lidí domnívá, že kapitalismus v současné podobě funguje dobře.

Téměř čtvrtina si naopak myslí, že má tento systém vážné nedostatky. Ve Francii je o tom přesvědčeno dokonce třiačtyřicet, v Mexiku osmatřicet a v Brazílii pětatřicet procent lidí.

Podle BBC je ve všech státech patrná silná touha po vyváženějším přerozdělení bohatství - ve 22 zemích se pro to vyslovila většina dotázaných.

Z průzkumu vyplývá také další globální konsenzus: téměř všude ve světě si lidé přejí, aby vlády zemí obchod regulovaly aktivněji. Výjimkou je pouze Turecko, ve kterém většina dotázaných požaduje menší zasahování státu do obchodních záležitostí.

Foto: Aktuálně.cz
Diskutujte na blogu Tomáše Klvani: Je nemravné vydělávat „hodně peněz"?

V České republice je podle průzkumu nespokojenost s kapitalismem o něco nižší, ale i tak si pětapadesát procent Čechů myslí, že kapitalismus by potřeboval reformy a regulace. Dvaadvacet procent se domnívá, že by byl potřeba alternativní systém a devatenáct procent dotázaných v ČR je s kapitalismem spokojeno tak, jak je.

Většina Čechů se domnívá, že vláda by měla mít větší úlohu v rozhodování i ve vlastnictví majoritních průmyslových odvětví. Devatenáct procent si myslí, že by se její nynější úloha neměla měnit. Patnáct procent obyvatel ČR je naopak v tomto směru pro omezení úlohy vlády.

Ve všech dotázaných zemích se pro větší úlohu vlády vyslovuje sedmašedesát procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy