USA nabídly ČR spolupráci na protiraketovém deštníku

ČTK Roman Gazdík, ČTK
6. 11. 2009 20:01
Praha se může podílet na systémovém "hardwaru", Česko vyšle svého experta do USA

Praha - Zapojení České republiky do nového amerického systému protiraketové obrany se může pohybovat směrem "technické spolupráce", ale i "zapojení určitých zařízení", řekl dnes v Praze novinářům náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow.

Podle něj se bude jednat o radarový "hardware" a americká strana předala Česku "několik konkrétních návrhů", jak by taková spolupráce mohla vypadat. 

Detailní podoba nové architektury systému však prý bude záviset na rozhodnutích Severoatlantické aliance, ale i Ruska, jak se k americkým plánům postaví.

"Existuje návrh, který jde směrem možné technické spolupráce, mohou v tom být zapojena určitá zařízení. Víc vám neřeknu. Nemluvíme o tom, co chystáme v Polsku, tohle jsou jiné záležitosti, ale mohou být velmi hodnotné," řekl po dnešních jednáních na českém ministerstvu obrany Vershbow několika novinářům.

Vershbow v Praze vedl jednání expertního týmu na vysoké úrovni, který předložil návrhy možného zapojení ČR do nového modelu protiraketové obrany. Jeho návštěva navázala na říjnový příjezd amerického viceprezidenta Josepha Bidena, kdy český premiér Jan Fischer vyjádřil rámcový zájem ČR podílet se na budování nové podoby obrany.

Nový systém nahrazuje původní americké plány, které počítaly s vybudováním radaru proti balistickým střelám dlouhého doletu v Brdech a sila s antiraketami v Polsku.

Biden se už Polákům nabídl, že u polského pobřeží a později i na polském území mohou být jako součást nového systému rozmístěny protiraketové střely označované SM-3.

Další raketová základna bude na jihu Evropy. Vershbow připustil, že to bylo předmětem debat při nedávné návštěvě viceprezidenta Joe Bidena v Rumunsku. Kandidátů je však podle Vershbowa víc.

Další takové střely by v první fázi měly být umístěny na třech lodích ve východním Středomoří a později v některé ze zemí této oblasti. Velký radar v ČR by měla nahradit soustava menších a flexibilnějších sledovacích systémů umístěných na zemi, ale například také na lodích či letadlech.

Vershbow dnes zdůraznil, že některé možnosti, jak by se Česká republika mohla do protiraketové obrany zapojit, závisí na rozhodnutí Severoatlantické aliance přijmout ji jako vlastní projekt.

Takzvaný X-bandový radar dokáže údajně z jednoho pobřeží USA zachytit baseballový míček na druhém pobřeží. Tento chrání Havaj, Američané však počítají s tím, že jeden bude i v Evropě, zřejmě na Kavkaze.
Takzvaný X-bandový radar dokáže údajně z jednoho pobřeží USA zachytit baseballový míček na druhém pobřeží. Tento chrání Havaj, Američané však počítají s tím, že jeden bude i v Evropě, zřejmě na Kavkaze. | Foto: Reuters
 

"Některé možnosti účasti vzniknou až ve chvíli, kdy začne NATO o protiraketové obraně přijímat vlastní rozhodnutí," uvedl. "Ale některé z nápadů, se kterými jsme přišli, se mohou pohnout kupředu už před definitivním rozhodnutím v NATO," dodal náměstek.

Součástí agendy je přitom podle Vershbowa stále možnost, že by v ČR případně vzniklo velitelství celého projektu. Náměstek přitom ale upozornil na velmi počáteční stádium přípravy celého projektu a snahu USA dát mu v rámci Severoatlantické aliance "síťovou" podobu.

Některé dodatečné možnosti pro český podíl v systému podle něj mohou vzniknout také v případě určitého postoje Ruské federace k nejnovějším americkým návrhům na spolupráci.

Vershbow připustil, že Washington nyní opět přemýšlí o možnosti využít v rámci nové protiraketové obrany i Moskvou dříve nabízené radary ve střední Asii a na jižním Kavkaze.

 

Právě se děje

Další zprávy