Do Osvětimi se chodilo na kolotoče, myslí si školáci

Zpravodajská směna
6. 11. 2009 15:45
Děti toho o 2. světové válce moc nevědí, ukázal průzkum

Edinburgh - Na začátku byla snaha zmapovat povědomí školáků o světových válkách.

Dobrovolníci ze skotské dobročinné organizace Erskine, která se stará o 1350 válečných veteránů, se ale nad vyplněnými dotazníky nestačili divit.

Dozvěděli se například, že Osvětim byla zábavním parkem, Adolf Hitler fotbalovým trenérem a holocaust oslavou konce 2. světové války.

Průzkumu se podle deníku The Daily Telegraph zúčastnily 2000 školáků ve věku devíti až patnácti let

Osvětim si s Disneylandem spletl každý šestý. Hitlera na fotbalový trávník posílal každý dvacátý školák. A stejné procento dětí si myslelo, že holocaust byla veselice na oslavu porážky nacistů.

Pošleme veterány do škol

"Některé odpovědi nás šokovaly a ukázaly nám, že organizace Erskine by se neměla jen starat o válečné veterány, ale zároveň by měla vzdělávat společnost," nechal se slyšet předseda organizace Jim Panton.

Erskine by se podle jeho slov měla zapojit přímo do výuky - například tím, že bude do škol posílat veterány, kteří mohou dětem válku přiblížit mnohem názorněji než několik stránek v učebnici.

"Školáci jsou budoucností naší země a je důležité, abychom jim pomohli dozvědět se něco o naší historii," míní předseda Panton.

Děti - alespoň podle výzkumu - souhlasí. Plných sedmdesát procent z nich by si přálo, aby se ve škole o druhé světové válce učilo mnohem více.

 

Právě se děje

Další zprávy