Polský soud pomohl chudým od koncesionářských poplatků

hp
6. 11. 2009 10:20
Důchodci a sociálně slabí tak v Polsku nemusí platit televizní a rozhlasové poplatky
Polskému prezidentu Lechu Kaczyńskému se výjimka nelíbí.
Polskému prezidentu Lechu Kaczyńskému se výjimka nelíbí. | Foto: Reuters

Varšava - Polský ústavní soud rozhodl, že polští důchodci a sociálně slabí obyvatelé nemusí v budoucnu platit koncesionářské poplatky. Zákon se týká důchodců s nízkými příjmy a invalidních a nezaměstnaných občanů.

Pro veřejnoprávní média to znamená, že až začne zákon platit, dostanou místo loňských 600 milionů zlatotých přibližně o 87 milionů méně. Koncesionářský poplatek se totiž nyní pohybuje ve výši 186,7 zlotého ročně.

S novým zákonem, který by mohl začít platit už příští rok, nesouhlasí ředitel úřadu pro rozhlasové a televizní vysílání Witold Kolodziejski.

"Je to velmi špatný zákon, který v Polsku zničí koncesionářské poplatky a veřejnoprávní média," prohlásil pro polský deník Gazeta Wyborcza. 

Výjimku v placení rozhlasových a televizních poplatků v Sejmu v loňském červnu prosadila Občanská platforma. Proti novému zákonu se postavil i polský prezident Lech Kaczyński. Nelíbí se mu, že by se tak finance pro rozhlasové a televizní vysílatele z ničeho nic snížily bez jakékoli kompenzace.

O koncesionářských poplatcích v Polsku už delší dobu diskutují tamější politici. Vládní koalice totiž navrhla jejich úplné zrušení s tím, že by veřejnoprávní média financovala ze státního rozpočtu.

Tento návrh ale vetoval prezident Kaczyński. Argumentoval tím, že by tak veřejnoprávní média ztratila nejenom jistotu finančního příjmu, ale i nezávislost, a nemohla by tak plnit svou roli.

O podobě koncesionářských poplatků se debatuje i v České republice. Senátor za ODS Richard Svoboda přišel s návrhem financovat v případě, že by koncesionářské poplatky byly novým zákonem zrušeny, česká veřejnoprávní média ze státního rozpočtu.

To ale Česká televize i Český rozhlas odmítly z obavy, že by jejich nezávislost na státu mohla být ohrožena.


 

 

Právě se děje

Další zprávy