Neznámí útočníci zabili šéfa moskevských basketbalistek

hp
3. 11. 2009 13:38
Neznámí útočníci zavraždili šéfa moskevského Spartaku Šabtaje Kalmanoviče.
Kapitánka brňanek Hana Machová brání rozehrávačce Spartaku Sue Bird.
Kapitánka brňanek Hana Machová brání rozehrávačce Spartaku Sue Bird. | Foto: Ondřej Besperát

Moskva - Neznámí útočníci včera zastřelili šéfa moskevského ženského basketbalového Spartaku Šabtaje Kalmanoviče. Podle moskevských úřadů je možné, že si vraždu Kalmanoviče někdo objednal. Policie už případ začala vyšetřovat.

"Prověřujeme řadu pracovních verzí, mezi nimi je i vražda spojená s funkcí zemřelého v čele basketbalového klubu," uvedl pro agenturu Itar-Tass Anatolij Bagmet z moskevské prokuratury.

Známý podnikatel a údajný bývalý tajný agent sovětské rozvědky v Izraeli zemřel kolem páté hodiny odpolední moskevského času poté, co na jeho auto začali střílet neznámí útočníci. Kalmanovičův řidič útok přežil, leží však s vážnými zraněními v nemocnici.

Za Kalmanovičova působení u Spartaku basketbalový tým žen třikrát za sebou zvítězil v Evropské lize. Podnikatel ale také financoval několik basketbalových klubů, byl majitelem sítě lékaren nebo pořádal megakoncerty světových pěveckých hvězd.

Kalmanovičovi se ale ne úplně ve všem dařilo. Před pěti lety byl v době, kdy šéfoval jekatěrinburgským basketbalistkám, obviněn z padělání gruzínských pasů dvou amerických hráček, které měly tým posílit. Mezinárodní basketbalová federace FIBA pak za trest vyloučila družstvo Jekatěrinburgu z Evropské ligy.

 

Právě se děje

Další zprávy