Plynová krize se může opakovat, varuje Putin

jem
2. 11. 2009 16:15
Ukrajinský premiér Jusčenko prý blokuje platby za ruský plyn, Rusko hrozí, že opět zastaví dodávky.
Foto: Reuters

Moskva - Ruský prezident Vladimír Putin varoval Evropu, že pokud bude Ukrajina blokovat platby za ruský plyn, může se opakovat situace z loňského roku, kdy do Evropy přestal proudit ruský plyn.

Putin při telefonickém rozhovoru se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem varoval EU, že pokud se naplní signály z ukrajinských oficiálních míst, že hrozí výpadky financování ruského plynu Evropy, může vzniknout další plynová krize.

V důsledků výpadků plateb „by mohly vzniknout problémy při tranzitu ruského plynu přes ukrajinské území k evropským spotřebitelům," citovala ruská tisková agentura Interfax Putinova mluvčího.

Ruský prezident naznačil možné zastavení dodávek plynu již minulý týden po rozhovoru s Ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Tehdy vyjádřil obavu, že Ukrajina nebude schopna za plyn platit ve stanovených termínech.

Loňské výpadky dodávek ruského plynu do Evropy způsobily velké problémy v řadě členských zemí unie a znovuotevřely otázku energetické závislosti EU na ruských dodávkách.

 

Právě se děje

Další zprávy