Rusové v září cvičili atomový útok a vylodění v Polsku

Roman Gazdík
2. 11. 2009 21:34
Jednalo se o trénink na polskou agresi
Ruské tanky v Gruzii
Ruské tanky v Gruzii | Foto: Reuters

Varšava - Ruské jednotky cvičily v září jaderný útok na polském území. Společnost jim při tom dělali běloruští vojáci. Informoval o tom polský magazín Wprost.

Podle polského časopisu se jednalo o obranná cvičení, která portrétovala polskou armádu jako "potenciálního agresora", součástí operací však bylo také vylodění na polském pobřeží. To bylo simulováno na plážích Kaliningradu - ruské enklávy vklíněné mezi Polskem a Litvou.

Podle dokumentů, které má údajně k Wprost k dispozici 30 000 ruských a běloruských vojáků také předstíralo útok na polský plynovod, zatímco ruské letectvo shazovalo na polské území jaderné pumy.

Jednotky cvičily i potlačení povstání národnostní menšiny v Bělorusku, kde tvoří etničtí Poláci čtyři procenta obyvatelstva.

Podle Ruska a Běloruska měla cvičení nazvaná Operace Západ za cíl "zajistit strategickou stabilitu východní Evropy," a editor polského měsíčníku Rapor Tomasze Hypkiho uvedl, že "nejde o nic neobvyklého." "Rusové pouze testovali svoje vybavení. Američané dělají to samé," napsal Hypki.

Zpráva Wprostu však v Polsku vyvolala vlnu nevole mezi lidmi i politiky. Poláci si všímají i načasování cvičení. Uskutečnilo se v září, sedmdesát let poté, co začala německou a sovětskou invazí do Polska druhá světová válka.

"Snaží se nám dát najevo, kam podle nich patříme. Nezapomeňte, že se to stalo při příležitosti sedmdesátiletého výročí invaze sovětských jednotek do Polska," řekl poslanec opoziční strany Právo a spravedlnost Marek Opiola.

Jeho stranický kolega Karol Karski už si stěžoval Evropské komisi a hodlá otázku ruského cvičení předložit při jednáních v parlamentu.

Negativní reakce však přišly i přímo z kabinetu Donalda Tuska, který se pokouší s Moskvou vybudovat pragmatičtější vztah než jeho předchůdce Jarosław Kaczyński.

"Je to demonstrace síly. Cvičení monitorujeme, abychom zjistili, čeho se jejich plány týkaly," citoval britský lis The Daily Telegraph polského ministra obrany Bogdana Kilche.

"Podoba těchto cvičení se nám nelíbila. Jejich název také vyvolával ducha Varšavské smlouvy," prohlásil Wladyslaw Stasiak, šéf kanceláře prezidenta Lecha Kaczyńského a bývalý předseda Výboru národní bezpečnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy