Rakouští studenti obsadili univerzity. Nechtějí školné

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
3. 11. 2009 20:25
Studenti v Rakousku druhým týdnem protestují proti vysokoškolské politice vlády
Rakouští studenti obsadili sedm univerzit. Přednáškové sály blokují už dva týdny.
Rakouští studenti obsadili sedm univerzit. Přednáškové sály blokují už dva týdny. | Foto: Reuters

Vídeň - Spacáky za katedrou, debatní hloučky studentů, vyvěšené transparenty s levicovými hesly. Přednáškové sály mnoha rakouských univerzit se proměnily k nepoznání. Už dva týdny je okupují ti, kteří tu dřív poslouchali výklad profesorů a dělali si z něj poznámky.

Blokádou poslucháren studenti protestují proti vysokoškolské politice rakouské vlády. Nelíbí se jim, že by měli platit školné a skládat přijímací zkoušky. Protestují i proti podfinancování univerzit.

Vzbouřencům je trnem v oku hlavně ministr pro vědu - a budoucí rakouský eurokomisař, který v Bruselu vystřídá Benitu Ferrerovou-Waldnerovou - Johannes Hahn. Právě on totiž zpřísnění pravidel pro studium na univerzitách prosazuje.

Vzpomínky na osmašedesátý

Blokádu celkem sedmi univerzit odstartoval před čtrnácti dny protest několika posluchačů vídeňské Akademie výtvarných umění, kteří po přednášce odmítli opustit posluchárnu. Během několika málo dní se k nim přidali studenti z celého Rakouska.

Vzbouřencům je trnem v oku hlavně ministr pro vědu Johannes Hahn. Právě on totiž zpřísnění pravidel pro studium na univerzitách prosazuje.
Vzbouřencům je trnem v oku hlavně ministr pro vědu Johannes Hahn. Právě on totiž zpřísnění pravidel pro studium na univerzitách prosazuje. | Foto: Reuters

"Okupování aul a přednáškových sálů se rozšířilo jako plošný požár," napsal deník Die Presse. "Z protestu malé skupiny vzešlo celorakouské studentské povstání".

Obrázky z obsazených sálů, kde s čajem v ruce vášnivě debatují studenti v zimních kabátech (škola jim totiž vypla topení i vodu), dokonce v lecčems připomínají studentské protesty z šedesátých let. Ani tentokrát vzbouřencům nejde jen o podobu studia na vysokých školách.

V obsazené poluchárně univerzity ve Vídni se o víkendu promítaly filmy s politickým podtextem, střídají se tu levicoví politici a aktivisté, kteří brojí proti kapitalismu. Podobné je to i v Insbrucku, Linci nebo Grazu.

Studenti Akademie výtvarných umění zase veřejně vyzvali vládu, aby uzákonila minimální příjem ve výši 1500 eur měsíčně. Každý by se tak mohl "svobodně rozhodnout, co bude kdy dělat". "Tedy kdy se bude vzdělávat, kdy bude pracovat a kdy ne," uvedli ve svém prohlášení.

Chybí miliarda eur

Studenti posluchárny neopouštějí ani v noci. I když jim vypli vodu i topení.
Studenti posluchárny neopouštějí ani v noci. I když jim vypli vodu i topení. | Foto: Reuters

Studentské protesty se přenesly z přednáškových sálů i do ulic. Ve Vídni demonstrovalo minulou středu 10 tisíc studentů. Na čtvrtek jsou ohlášena shromáždění po celém Rakousku.

"Pod povrchem to doutnalo už dlouho," vysvětluje Philipp Ikrath, rakouský vědec, který se specializuje na chování mladých. "Chyběla jen jiskra, která by protesty rozpoutala," řekl v rozhovoru pro Die Presse.

Vidina, že se rakouští studenti vrátí k normální výuce, je zatím v nedohlednu. A to přesto, že ministr Hahn částečně ustoupil. Rozpočty univerzit jednorázově navýší o 34 milionů eur.

Peníze mají jít výhradně na výuku. "Jednotlivé univerzity z nich mohou zaplatit další přednášející, financovat e-learningové iniciativy nebo si pronajmout přednáškové sály," vysvětlil ministrův mluvčí.

Studenti i odborníci na vzdělávání ale upozorňují: Hahnových 34 milionů nestačí. "Rakouským univerzitám chybí miliarda eur ročně, aby se zařadily po bok těch nejlepších v Evropě," řekl listu Der Standard Christoph Badelt, rektor Hospodářské univerzity ve Vídni.

Protesty se přenesly už i do ulic. Ve Vídni demonstrovalo 10 tisíc lidí.
Protesty se přenesly už i do ulic. Ve Vídni demonstrovalo 10 tisíc lidí. | Foto: Reuters

Komisař s kaňkou

Hahnovo jméno se teď v Rakousku skloňuje ve všech pádech. Jeho přesun do Evropské komise tak přichází v pravý čas.

Kvůli blokádám už ministra "napomenulo" několik předních politiků. A aby toho nebylo málo, nedaří se ani vídeňské odnoži Rakouské lidové strany (ÖVP), kterou vystudovaný filosof řídí.

Podle zdrojů, na něž se odvolávají rakouští novináři, má Hahn v Bruselu slibné šance získat post komisaře pro vědu či vzdělávání. Kromě vzbouřených rakouských studentů má přitom na kontě ještě jednu "vzdělávací" kaňku: před časem čelil obvinění, že ve své doktorské práci opisoval.

 

Právě se děje

Další zprávy