Clinton odhalil v kosovské Prištině sochu sebe sama

Martin Novák Martin Novák
1. 11. 2009 17:52
Kosovští Albánci mu ji postavili z vděčnosti za to, že dosáhl stažení srbské armády z provincie
Socha amerického exprezidenta na Clintonově ulici.
Socha amerického exprezidenta na Clintonově ulici. | Foto: Reuters

Priština - Bývalý americký prezident Bill Clinton dorazí do Kosova. V ulici, která nese jeho jméno, slavnostně odhalil sochu sebe sama.

Kosovští Albánci mu tím vyjadřují vděčnost za to, že v roce 1999 nařídil bombardování Srbska (včetně Kosova), které vedlo k odchodu srbských vojáků z Kosova a nakonec k vyhlášení nezávislosti provincie na Srbsku v loňském roce.

"Nikdy jsem neočekával, že by někde mohli udělat mou tak velkou sochu," prohlásil někdejší šéf Bílého domu.

Myšlenka postavit žijícímu americkému politikovi v Prištině sochu, napadla sochaře Izeira Mustafu. Obrátil se na sdružení Přátelé USA, které založili lidé, projevující Americe vděčnost za její zásah.

Radnice Prištiny dlouho odmítala myšlenku podpořit, svolila až před dvěma lety. Vybráno bylo místo na Clintonově ulici, kde už visel na zdi domu dvanáct metrů vysoký billboard s bývalým americkým prezidentem.

Tři a půl metru vysoká socha (s podstavcem šest metrů) byla slavnostně inaugurována právě dnes. Kosovská vláda na ceremoniál vyčlenila třicet tisíc eur.

Foto: Aktuálně.cz

"Je to velká událost, včetně samotné Clintonovy přítomnosti. Vzhledem k tomu, co důležitého pro nás udělal," řekl ještě před samotným aktem předseda kosovské organizace Přátelé USA Agim Rexhepi.

Clinton je vyobrazen na soše s dokumentem, datovaným 24. května 1999. V tento den rozhodl o vyslání amerických pozemních sil do Kosova.

Vytvoření díla přišlo na 70 tisíc eur, zalití bronzem provedli specialisté v sousední Albánii.

Mustafa řekl agentuře Reuters, že už plánuje vytvořit sochu dalšího politika, který se v roce 1999 podílel na bombardování Srbska. Bývalého britského premiéra Tonyho Blaira.

 

Právě se děje

Další zprávy