Podvody stály francouzské scientology 16 milionů korun

hp
27. 10. 2009 13:13
Za podvody musí scientologická církev ve Francii zaplatit pokutu 16 milionů korun.

Praha - Francouzská scientologická organizace dostala za podvody od soudu pokutu 600 tisíc eur, tedy v přepočtu 16 milionů českých korun.

Podle pařížského soudu měli scientologové podvodem připravit o desetitisíce eur několik svých bývalých členů. Vůdci scientologů Alainu Rosenbergovi soud udělil podmíněný trest dvou let vězení a pokutu 30 tisíc eur (780 tisíc korun).

Pokutu pro organizaci jako takovou pak rozdělil mezi duchovní sdružení scientologické církve, které má zaplatit 400 tisíc eur, a pařížskou knihovnu církve, která má doplatit zbývajících 200 tisíc eur pokuty.

Kromě Rosenberga bylo obviněno také pět scientologů, kterým soud vyměřil podmíněný trest ve výši jednoho a dvou let vězení. Zároveň jim nařídil zaplatit pokuty od pěti do třiceti tisíc eur.

Celý případ začal už v roce 1998, kdy jedna bývalá členka obvinila organizaci z toho, že na ní podvodně vylákala kolem 21 tisíc eur za léky, knihy a elektrický přístroj na měření mentálních výkyvů.

Státní žalobce podal během soudu žádost o rozpuštění scientologické organizace z důvodů jejích podvodných aktivit. Soud ovšem podle novelizovaného zákona z letošního května už rozpustit právní subjekt na základě těchto důvodů nemůže.

Počet členů organizace, která je v zemi od roku 1995 evidována jako sekta, se ve Francii odhaduje na 45 tisíc. Francouzské instituce už delší dobu scientologickou sektu obviňují, že narušuje mentálně své členy a manipuluje s nimi.

Obhájce odsouzených scientologů už prohlásil, že se proti vynesenému rozsudku odvolá.

 

Právě se děje

Další zprávy