Na Lotyšsko nespadla záhadná věc z vesmíru.Šlo o podvod

Zahraničí Zahraničí
26. 10. 2009 16:03
Vědci nejprve záhadu zkoumali, pak ji zavrhli
Foto: Reuters

Riga - Dnes ráno světem obletěla zpráva, že nedaleko vesnice Mazsalaca na severovýchodě Lotyšska dopadl v neděli z oblohy velký předmět.

Na louce podle prvních informací vyhloubil velký kráter tři  metry hluboký a devět metrů široký. Podle agentury LETA propukl na místě dopadu požár.

Nikdo prý nezahynul ani nebyl zraněn, v blízkosti jámy nejsou žádné domy.

Agentura AP se odvolávala na místní odborníky, podle kterých nebylo zpočátku vůbec jasné, zda jde o meteorit, a to vzhledem k údajné velikosti předmětu. Byl větší než obvykle meteority bývají.

Majitelka pole okamžitě zájem o její pozemek využila a za jeden lat (asi 36 korun) prodávala vstupenky na prohlídku kráteru.

Senzace a záhada však žily jen několik hodin, stejně tak jako sláva malé lotyšské vesnice u estonských hranic. Odborníci po pečlivém prozkoumání zjistili, že z vesmíru nic nepřiletělo. Jde zřejmě o dílo recesistů, kteří si dali práci s tím, aby hlubokou jámu sami vykopali.

Foto: Aktuálně.cz

„Není to skutečný kráter. Je to umělé," řekl astronom Uldis Nulle z lotyšského Centra pro geologii, meteorologii a životní prostředí.

Nulle ale přiznal, že se z počátku nechal napálit. Z jámy stoupal kouř a kráter působil věrohodně. Až při bližším ohledání si povšiml, že tvar jámy je příliš pravidelný.

Autoři „vtipu" zajistili i požár a kouř ze dna jámy. Policie nevylučuje, že začne případ vyšetřovat jako trestný čin. Někdo jí totiž volal, že dopad velkého předmětu viděl.

K místu vyrazili ihned vojáci. Měřili také úroveň radiace.

Kráter podobně velkých rozměrů, způsobený meteoritem, se naposledy objevil před dvěma lety v Peru. Byl dvanáct metrů široký a pět metrů hluboký.

 

Právě se děje

Další zprávy