Ruský plyn? Do konce roku asi bude, dál se uvidí

Martin Novák Martin Novák
20. 10. 2009 19:20
Evropa se po roce připravuje na novou krizi. Možná ale nepřijde
Foto: Reuters

* Ukrajinský Naftogaz má finanční problémy, ale za plyn zatím platí * Evropa se po loňských zkušenostech na přerušení dodávek připravuje * První plyn z Nabucca bude k mání až za pět let

Kyjev - Zamrzlá okna bytů a autobusů, porážení stromů a štípání dříví na topení uprostřed měst, ztichlé továrny, pochodující nervy řady politiků i podnikatelů.

Tak to vypadalo loni v lednu na některých místech střední a východní Evropy, když rusko-ukrajinské spory vedly k zastavení dodávek ruského plynu směrem na západ.

Bude to letos vypadat stejně? Snad ne, tentokrát Evropa s nebezpečím už počítá a připravuje se. 

Česká vláda chce dokonce 12. listopadu uspořádat jakési cvičení, které by simulovalo další plynovou krizi. Budou se testovat podzemní zásobníky pro případ zastavení ruských dodávek a také komunikace mezi institucemi, které se mají na řešení možné krize podílet. 

Ukrajinská plynárenská společnost Naftogaz  je na tom finanční velmi špatně a platbu ruskému Gazpromu na každý měsíc shání horko-těžko.

Vždy, když k platbě dojde (například za září to byla částka 400 milionů dolarů), mluvčí Naftogazu vítězoslavně oznamuje, že peníze jsou na účtu Gazpromu. A Evropa si oddechne.

Ukrajina sama má kvůli krizi velké problémy, s mezinárodním měnovým fondem si vyjednala půjčku 16,4 miliard dolarů. Ale za ruský plyn zatím platí tak, jak se loni v lednu dohodli v Moskvě premiéři obou zemí Julija Tymošenková a Vladimir Putin.

Foto: Reuters
 

"Můj osobní dojem je, že velké problémy nebudou. Alespoň do konce prosince," citovala agentura RIA Novosti šéf ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexeje Millera. Nehovořil už ale o příštím roce.

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka, který se zabývá trhem s plynem, je letos mírně optimistický.

"Nikdo nemůže samozřejmě tvrdit, jestli se neobjeví nějaký nový problém. Jestli Ukrajinci nebo Rusové na poslední chvíli na něco nezmění názor. Ale nečekám velké problémy pro nás, protože plynu v českých zásobnících je dost a můžeme se v případě potřeby spolehnout i na dodávky z Norska. Evropa má letos plynu dost. Navíc krize ho zlevnila, ten pokles je dobře viditelný  na energetické burze v Lipsku," uvedl Procházka pro Aktuálně.cz.

(Text pokračuje pod grafikou)

Foto: Aktuálně.cz

Vzhledem ke špatné ekonomické situaci Ukrajina dopředu avizovala, že odebere příští rok z Ruska pro svoji vlastní spotřebu méně plynu, než stanovila loňská dohoda. Namísto dohodnutých 52 miliard kubíků jen 27 miliard.

Zásobník u Příbrami.
Zásobník u Příbrami. | Foto: Ludvík Hradilek

Putin sice v září při setkání s Tymošenkovou prohlásil, že Moskva souhlasí a má pro to pochopení, ale řediteli Gazpromu se to příliš nelíbí.

"Ukrajina by měla plnit dohody. A jestliže v dohodě je psáno o 52 miliardách kubíků, tak by to mělo platit," vzkázal Alexej Miller minulý týden z Argentiny, kde byl na pracovní návštěvě.

Evropská unie se snaží předcházet výpadu dodávek i plánem na plynovod Nabucco. Ten s Ruskem ani Ukrajinou nepočítá, povede od Kaspického moře a Blízkého východu přes Turecko a Balkán až do Rakouska.

Ale pokud vše dobře půjde, první plyn dorazí Nabuccem do Evropy až na konci roku 2014. Nejprve z Iráku, později možná z Ázerbájdžánu.

Do té doby mnoha evropským zemím  nezbude, než doufat, že se konflikty Moskvy a Kyjeva nevymknou z rukou takovým způsobem, jako letos v lednu.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy