Egypt a Německo se přetahují o bustu krásné královny

hp
19. 10. 2009 15:17
Busta krásné egyptské královny Nefertiti rozvířila vztahy na poli umění mezi Egyptem a Německem

Berlín - Téměř tři a půl tisíce let stará busta egyptské královny Nefertiti, proslulé svou krásou, se stala největším lákadlem znovu otevřené expozice v berlínském Neues Museum. Ale také předmětem sporu mezi Egyptem a Německem.

Výstava, která byla zahájena za účasti kancléřky Angely Merkelové, završuje desetiletí snah renovovat speciální sbírku, která byla poničena během druhé světové války.

Opětovné otevření výstavy provázejí spory o to, kdo je právoplatným vlastníkem busty královny Nefertiti, manželky faraona Amenhotepa IV.

Egypt: Chceme ji zpět

Nefertitina socha je v Německu od roku 1913. Ale až teď egyptská vláda požaduje, aby Německo královninu bustu do země jejího původu vrátilo.

Šéf egyptských starověkých památek Zahi Hawass řekl před několika dny německým médiím, že Nefertiti patří jeho zemi. V rozhovorech pro Kölner Stadt-Anzeiger a Spiegel Online uvedl, že už začalo oficiální vyšetřování, jak se busta Nefertiti do Německa dostala.

"Jestliže opustila Egypt nelegálně, o čemž jsem přesvědčený, pak ji budu oficiálně od Německa požadovat zpět," uvedl Havás v obou rozhovorech. Bylo by to poprvé, kdy by Egypt podal oficiální žádost o navrácení sochy. Pokud by tedy bylo prokázáno, že byla odvezena z Egypta nelegálně.

Německo: u nás jí bude líp

Němečtí odborníci ale Havásovo obvinění popírají. "Existuje dokumentace, veškerá rozhodnutí byla odsouhlasena, takže postup byl legální," uvedla profesorka historie umění Monika Grüttersová, která pracuje jako kulturní expertka v Křesťansko-demokratické straně (CDU) Angely Merkelové.

"Jedná se o celkové nedorozumění o tom, co by mělo zůstat v Egyptě, a co by mělo být odvezeno do Německa. Možná je v tom trocha žárlivosti z egyptské strany ohledně Nefertiti. V každém případě si nejsem jistá, že by Egypt mohl poskytnout této soše ty nejlepší podmínky. A tady v Německu pro ni ty nejlepší podmínky máme," dodala.

Zahi Havás už v minulosti obvinil Francii z krádeže starožitností a trval na tom, aby byly do Egypta vráceny. V tomto případě se jednalo o pět fragmentů nástěnných maleb datovaných z faraonského období, které se staly součástí expozice v pařížském Louvru v letech 2000 a 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy