Klaus rozvířil za hranicemi spor o sudetské Němce

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
15. 10. 2009 23:13
Podle komisaře Verheugena může za krizi kolem Lisabonu i bavorská CSU
Komisař Günther Verheugen (vlevo) se opřel do bavorské CSU. Podle něj může za to, že český prezident vytáhl při ratifikaci Lisabonu sudetoněmeckou kartu.
Komisař Günther Verheugen (vlevo) se opřel do bavorské CSU. Podle něj může za to, že český prezident vytáhl při ratifikaci Lisabonu sudetoněmeckou kartu. | Foto: Reuters

Berlín - Václavu Klausovi se povedlo rozhádat nejen politiky z Česka, ale i ze sousedního Německa. Může za to jeho podmínka, aby se Češi nemuseli řídit Chartou základních práv, která je součástí Lisabonské smlouvy.

Český prezident argumentuje, že by se v opačném případě mohli sudetští Němci, vyhnaní po válce z Československa, začít houfně domáhat svého zkonfiskovaného majetku.

I když v Německu převládá názor, že Klaus je nacionalista, co se snaží zbytek Evropy vydírat, najdou se i tací, kteří skutečné viníky - nebo minimálně spoluviníky - zablokované EU nevidí jen na Pražském hradě. Tím nejprominentnějším je vlivný německý eurokomisař, socialista Günter Verheugen (SPD).

Klaus se podle něj může sudetoněmeckou kartou ohánět jen proto, že někteří němečtí politici požadavkům vysídlenců až příliš pozorně naslouchají.

Hlásná trouba radikálů

Blokádu českého prezidenta má na svědomí bavorská CSU, sesterská strana křesťansko-demokratické CDU kancléřky Angely Merkelové, tvrdí Verheugen.

CSU je dotčená. Odmítá tvrzení, že nasloucháním landsmanšaftu přispěla k zablokování EU. (Na snímku voliči CSU po zemských volbách.)
CSU je dotčená. Odmítá tvrzení, že nasloucháním landsmanšaftu přispěla k zablokování EU. (Na snímku voliči CSU po zemských volbách.) | Foto: Reuters

"Klaus může otázku možných majetkových nároků vyhnaných sudetských Němců zneužívat jen proto, že ji německá strana neustále udržuje při životě," řekl v rozhovoru pro deník Der Tagesspiegel.

CSU se podle něj "už léta staví do pozice hlásné trouby radikálních pozic Sudetoněmeckého landsmanšaftu". I její vinou tak mají Češi z vyhnaných Němců neustále strach, uvedl eurokomisař.

Rozezlené Bavorsko

Spojením Václava Klause a politiky CSU vzbudil Günter Verheugen velký rozruch. Vášně rozdmýchal - jak jinak - hlavně v Bavorsku.

Ohradilo se hned několik vlivných politiků, kteří v regionu sousedícím s Českem něco znamenají.

"Neexistuje snad větší nesmysl, než chtít dávat Klausovu notorickou euroskepsi za vinu CSU," řekl Hartmut Koschyk, tajemník frakce CSU v německém parlamentu.

"Je to velký přehmat," přidala se bavorská ministryně pro Evropu Emilia Müllerová (CSU). "Verheugen tím urazil miliony sudetských Němců a vyhnanců, kteří po Druhé světové válce pomáhali znovu vybudovat Německo."

"Kdyby mu nekončilo funkční období, bylo by třeba ho za takový přehmat co nejrychleji vyměnit," uvedla ministryně.

Protiútok landsmanšaftu

Pozadu nezůstali ani samotní sudetští Němci.

Jejich hlavní představitel, europoslanec Bernd Posselt (CSU), vydal tiskové prohlášení, v němž Verheugenova slova označil za "absolutně nepřijatelná". Pokud někdo zastává radikální pozice, pak je to podle Posselta Václav Klaus, nikoliv - jak tvrdí Verheugen - Sudetoněmecký landsmanšaft.

Šéf landmanšaftu také okamžitě zakontroval: Hlavní vinu na tom, že mezi Čechy a sudetskými Němci ještě stále existuje napětí, má právě Günter Verheugen, prohlásil.

Václav Klaus nehodlá ustoupit: Charta základních práv Lisabonské smlouvy nesmí být pro Česko závazná.
Václav Klaus nehodlá ustoupit: Charta základních práv Lisabonské smlouvy nesmí být pro Česko závazná. | Foto: Reuters

V době, kdy se připravoval vstup Česka do Evropské unie, byl Verheugen komisařem pro rozšíření. A v této funkci prý "absolutně zklamal".

Nejen Bernd Posselt, ale i další politici z CSU tehdy tlačili na to, aby Praha před vstupem do unie zrušila Benešovy dekrety. Günter Verheugen ale nesouhlasil a začlenění Česka do EU podpořil.

Nový přívrženec Klause? Ne

I když se Verheugen Česka svým způsobem "zastal", neznamená to, že s Václavem Klausem souhlasí. Charta základních práv podle něj cestu k zabavenému majetku neotvírá.

"Neznám jediného experta, který by tento právní názor považoval za správný," citovaly ho německé agentury. "Benešovy dekrety jsou tématem včerejška. V dnešní Evropě už nemají žádný význam."

 

Právě se děje

Další zprávy