Klaus v Moskvě svou knihou bodoval. S podporou Lukoilu

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz
14. 10. 2009 22:00
Prezident Václav Klaus v Moskvě představil svou knihu studentům
Klausova kniha vyšla v Rusku s přispěním ropného koncernu Lukoil
Klausova kniha vyšla v Rusku s přispěním ropného koncernu Lukoil | Foto: Jiří Just

Moskva - Prezident Václav Klaus podruhé za tento rok navštívil Rusko. Tentokrát měl na programu kromě setkání s ruským protějškem i vystoupení na Moskevské státní univerzitě spojené s prezentací ruského vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

Český prezident je v Rusku znám jako hlava státu z bývalého socialistického tábora a v poslední době i jako poslední protilisabonský mohykán. Ve středu se zde představil také jako odpůrce globálního oteplování.

Po skončení oficiální části pracovní návštěvy českého prezidenta v Rusku se v nové ústřední knihovně Moskevské státní univerzitě konala přednáška a představení ruského překladu Klausovy knihy Modrá, nikoli zelená planeta.

Českou hlavu státu si přišlo poslechnout velké množství studentů. Jak se později ukázalo především politologie a žurnalistiky.

Poděkování Lukoilu

Klaus u nich hned na začátku vyvolal pobavený úsměv malým jazykovým faux pas, když se pozastavil nad překladem názvu knihy (Sinjaja, a ně zeljonaja planěta). Protože ruština nezná slovo modrý, používá se buď výraz sinij (tmavě modrý) nebo goluboj (světle modrý). Poslední výraz se však také používá ve významu homosexuální, "teplá".

Kdo platil překlad

Překlad Klausovy knihy, která zpochybňuje teorii globálního oteplování, zaplatil ruský ropný koncern Lukoil. "Kniha nás zaujala, protože je to o energetice, což je naším předmětem činnosti," vysvětlil už loni v srpnu Mark Gluzman z české pobočky Lukoilu. Největší podíl ve společnosti drží Vagit Alekperovov a Leonid Fedunovov, majitel fotbalového klubu Spartak Moskva. Sám Klaus se k otázkám, proč jeho knihu sponzoruje ropná společnost, nevyjadřuje. Čtěte více

Podobně jako při setkání s prezidentem Medveděvem přednášel Klaus, jinak také čestný profesor Moskevské státní univerzity, v ruštině a občas si vypomáhal angličtinou. Jazykovou zdatnost českého prezidenta posluchači chválili. "Překvapilo mě a potěšilo, jak dobře ovládá ruštinu," podělila se studentka politologie Marina.

Během samotného vystoupení Václav Klaus nejprve poděkoval ropné společnosti Lukoil a jejímu prezidentu Vagitu Alekperovi za pomoc s vydáním ruského překladu knihy, a poté zopakoval hlavní teze v ní obsažené. Prezident podle svých slov není odpůrcem ochrany životního prostředí, ale tato ochrana nesmí být zneužita k omezování svobody, ke kalkulu politiků a lobbistických skupin.

Klaus zároveň zpochybnil účinnost tzv. Kjótského protokolu, neboť je podle jeho slov vše pouhá hra. Sami signatáři prý pravidla dokumentu neplní.

Klaus studenty zaujal

Po skončení zhruba půlhodinové přednášky a stejně dlouhé diskuze nejdříve český prezident dostal od rektora Viktora Sadovničiho listinu za vystoupení a návštěvu univerzity, a poté se odebral do foyer podepisovat knihu. Zájem byl o ni velký - ať už kvůli tomu, že byla pro studenty zadarmo, nebo protože Klausovy názory posluchače zaujaly.

Ze slov některých studentů to vypadalo, že navrch má druhá možnost. "Abych se přiznala, názory českého prezidenta jsem znala jen málo, ale neuvěřitelně mě zaujaly. Velmi bych chtěla jeho knihu získat," svěřila se po přednášce studentka žurnalistiky a redaktorka studentských novin Moskovskij universitět Taťjana Safranova. A jak dodala, chystá se o Klausově návštěvě napsat článek.

Pak už Václav Klaus nasedl do limuzíny a vydal se na české velvyslanectví, kde se za jeho účasti proběhla slavnostní ratifikace smluv mezi českými a ruskými firmami. Na křižovatce před univerzitou mu asi deset studentů mávalo na rozloučenou.

 

Právě se děje

Další zprávy