Slováci nezadržitelně obsazují severní Maďarsko

Andrej Onufer, Aktuálně.sk
7. 10. 2009 8:35
Ceny nemovitostí jsou tam výrazně levnější než v Bratislavě
Dálnice na Maďarsko vede přímo pod Hradem. Do Rajky se dostanete během 15 minut, do Mosonmagyarováru za 20 minut.
Dálnice na Maďarsko vede přímo pod Hradem. Do Rajky se dostanete během 15 minut, do Mosonmagyarováru za 20 minut. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava/Rajka - Dům za cenu bytu? Ne, to není reklama realitní kanceláře, ale skutečnost, kterou teď zažívá jih Slovenska.

Domy v přeshraniční Rajce, z níž to do centra Bratislavy trvá pár minut, jsou tak laciné, že vyjdou levněji než pouhé byty na bratislavských sídlištích.

A cena je to, co v době krize rozhoduje.

Ze zjištění Aktuálně.sk vyplývá, že se obyvatelé Bratislavy a přilehlých lokalit stěhují za hranice. Nejen do maďarské Rajky, ale i do lázeňského města Mosonmagyarovár; výhodně se dá "nakoupit" i v rakouském Wolfstahlu.

Infobox

  • Zájmu Slováků o Maďarsko už si povšimli developeři i samospráva.
  • Zanedlouho má do Rajky vyjíždět z Bratislavy pravidelná příměstská doprava, vlakové spojení s hlavním městem Slovenska už obec má (od letošního jara).
  • Develepoře Slovákům slibují, že zajistí i soukromou záchranku, která by v případě potřeby zavezla slovenského občana do bratislavské nemocnice.
  • Starosta Rajky tvrdí, že místní školka zaměstnala dokonce dvě slovenské učitelky pro děti přistěhovalců.
  • Obyvatelé Rajky též mohou využívat služby slovenských operátorů - a to bez toho, aby museli využít roaming.
  • Další argument pro zní: Daně. V Maďarsku je nižší daň z pozemku než na Slovensku.

Patrné je to na první pohled. Stačí v sobotu vyrazit do zmíněných měst a najdete ulice zaplavené auty s bratislavskými SPZ.

"Tady v Rajce Slováci koupili už přibližně 160 z 900 volných nemovitostí," potvrzuje starosta Rajky Lajos Bazsó. "V tuto chvíli u nás žije přes pět set lidí, kteří se přistěhovali z Bratislavy."

A co známé slovensko-maďarské nepřátelství? V Rajce, která leží téměř na hranici a žije v ní tři tisíce lidí, je klid. "Nevím o jediném konfliktu, který by měl národnostní podtón," říká Bazsó.

Těžko odolat

Lidé nakupují byty, domy se zahrádkami, novinkou je nyní záměr developerů postavit tu pro Slováky řadové rodinné domy.

Pro srovnání: Dům o výměře 120 metrů čtverečních se dvěma koupelnami a osmisetmetrovým pozemkem s vlastním jezírkem a zahradním grilem nabízejí realitky za 123 485 eur (původně 3 720 943 slovenských korun).

Za stejnou cenu se dá v Bratislavě koupit na sídlišti Lamač panelákový třípokojový byt (po rekonstrukci).

Vzdálenost z Lamače i Rajky do centra města je přitom prakticky stejná.

Kdo má hlouběji do kapsy, může nakoupit levněji.

Menší dvoupokojový byt nabízejí realitní kanceláře už pod milionem (slovenských) korun. Třípokojový byt o výměře 76 metrů čtverečních s vlastní garáží vyjde podle aktuálních nabídek na necelých 1,6 milionů korun.

Autem za pár minut

Ještě lepší ceny má o něco vzdálenější lázeňské město Mosonmagyarovár.

Z Rajky se sem autem dostanete za deset minut, vede tam i cyklostezka. Spojení na Bratislavu po dálnici pak trvá jen chvíli - maďarská dálnice je napojená na slovenskou a ta vede prakticky až do centra hlavního města. Zácpy se tu nekonají, jediné zpomalení čeká řidiče v místě, kde kdysi býval hraniční přechod. Teď je tam nařízená snížená rychlost.

Za dvacet minut jste ve své bratislavské kanceláři.

 

Právě se děje

Další zprávy