Ježíšovo turínské plátno je lidským dílem,tvrdí analýza

Martin Novák Martin Novák
6. 10. 2009 10:01
Tým italských expertů poprvé zrekonstruoval, jak mohla být slavné textilie vyrobena
Turínské plátno.
Turínské plátno. | Foto: Reuters

Řím - Slavné turínské plátno, které údajně mělo zakrývat Ježíše po ukřižování a je na něm otisk jeho těla, je lidským dílem a lze potvrdit, že pochází až ze třináctého nebo čtrnáctého století.

Uvedla to skupina italských vědců, která vznik plátna podrobila dosud nejpečlivější analýze a pokusila se ho rekonstruovat na základě technik, používaných ve středověku.

Podle týmu, vedeného expertem Luigim Garlaschellim, už nyní nemůže být pochyb o původu plátna.

"Někteří lidé stále tvrdí, že plátno nese znaky díla, které nemůže být lidského původu. Náš výzkum ukázal, že může, a to s použitím levného materiálu a poměrně nenáročnou technikou," cituje Garlaschelliho agentura AP.

V rozhovoru pro deník La Repubblica profesor uvedl, že jeho skupina vytvořilo podobné plátno a zdání jeho údajného stáří dosáhla tím, že jej nahřála v peci a pak potírala vodou.

Pak do něj obtiskla tvář dobrovolníka a výsledek byl stejný jako turínské plátno.

Plátno o rozměrech 4,4 na 1,2 metrů je ve vlastnictví Vatikánu, je uschováno ve speciální místnosti v turínské katedrále. Jen výjimečně ho může spatřit veřejnost. Znovu bude na krátkou dobu vystaveno příští rok.

V roce 1997 málem shořelo při požáru.

Nejvyšší autority římskokatolické církve ale už delší dobu netvrdí, že se jedná skutečně o plátno, kterým byl zakryt Ježíš. Považuje ho ale za důležitý předmět v historii křesťanské víry.

Foto: Reuters

První zmínka o plátně, na němž otisk připomíná fotografický negativ,  pochází z roku 1360, kdy se objevilo ve Francii.

Chemická analýza provedená před jedenadvaceti lety poprvé určila, že plátno nepochází z Ježíšovy doby. Později byl ale tento průzkum zpochybněn tvrzením, že vědci analyzovali kus látky, kterou bylo později plátno záplatováno.

Současný výzkum měl vyvrátit pochybnosti, zda lidé ve 13. či 14.století byli schopni něco takového vyrobit.

Rozpory ale zůstávají. Například archeologové z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě svým zkoumáním určili, že plátno pochází z osmého století a bylo vyrobeno na území dnešního Izraele.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy