Chorvati spěchají do EU, chtějí být za rok 28. členem

Martin Novák Martin Novák
2. 10. 2009 12:55
Přístupová jednání zablokovalo téměř na rok Slovinsko kvůli pohraničním sporům
Slovinský premiér Borut Pahor a předsedkyně chorvatské vlády Jadranka Kosorová.
Slovinský premiér Borut Pahor a předsedkyně chorvatské vlády Jadranka Kosorová. | Foto: Reuters

Záhřeb - Chorvatsko po téměř roce obnovilo jednání o vstupu do Evropské unie. Pauzu způsobilo sousední Slovinsko, které rozhovory zablokovalo, protože nebylo spokojeno s vymezením námořní i pozemní hranice s Chorvatskem.

Lublaň i Záhřeb nicméně nedávno po zdlouhavých jednáních dospěly k dohodě, a Chorvatsko má tak šanci stát se druhým státem bývalé Jugoslávie, který dorazí k břehům Evropské unie.

Tím prvním je právě Slovinsko, které se stalo členem stejně jako Česká republika v roce 2004.

Záhřebu zbývá ještě uzavřít jedenáct kapitol. Přístupové rozhovory by měly skončit - pokud vše dobře půjde - v červenci příštího roku. Osmadvacátým členem Unie se tak zřejmě stane v roce 2011.

Podle Bruselu je ale slabinou Chorvatska nedostatečná spolupráce s Mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii a také vysoká míra korupce.

Chorvatská vláda také požaduje výjimku v oblasti zemědělství - dvanáctileté moratorium pro nákup půdy cizinci.

Foto: Aktuálně.cz

Slovinská vláda ale avizuje, že pokud Chorvaté nedodrží dohody ohledně řešení hraničního sporu, jednání o vstupu znovu zablokují.

Spor o pozemní hranici se týká zhruba šestikilometrového úseku (hranice mezi oběma zeměmi je dlouhá 664 kilometrů). Jde v ní však o úrodné údolí řeky Dragonji. Na moři žádá Slovinsko rozšíření svých výsostných vod na úkor chorvatských a přímý přístup do mezinárodních vod.

Nejasnosti trvají od roku 1991, kdy se obě země oddělily od Jugoslávie a v chaotických počátcích jejich nezávislosti byly dohody o vytyčení hranic formulovány velmi vágně

 

Právě se děje

Další zprávy