Kvůli úplatkům za gripeny hrozí britské zbrojovce soud

Zahraničí Zahraničí
1. 10. 2009 8:10
Firma BAE Systems dostala ultimátum na mimosoudní vyrovnání
Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Kauza okolo korupčních praktik britské zbrojovky BAE Systems se blíží svému rozřešení.

Britský protikorupční Úřad pro vyšetřování závažných podvodů (SFO) má dnes oznámit, zda dá případ k soudu. Firmě BAE dal totiž ultimátum do středeční půlnoci, aby přistoupila k mimosoudnímu vyrovnání, o kterém se už dlouhou dobu jedná.

Podle ranních informací britského listu Daily Telegraph ani vyjednávání na poslední chvíli zřejmě nevedla k dohodě. Je teď na SFO, zda opravdu případ dotáhne k soudnímu projednávání.

SFO vyšetřuje údajné korupční jednání BAE ve čtyřech zemích, mezi kterými je vedle Rumunska, Tanzanie a Jižní Afriky i Česká republika. Jde o známou kauzu prodeje/pronájmu letadel značky Gripen vyráběných společným britsko-švédským podnikem Saab-BAe Gripen AB.

Zkoumání údajného uplácení v Saúdské Arábii SFO odložila roku 2006. Roli zde hrály i politické tlaky. Tehdejší premiér Tony Blair varoval, že by mohlo vyšetřování saúdské královské rodiny ohrozit bezpečnost Británie a kooperaci obou zemí v boji proti terorismu. Ředitel SFO Robert Wardle následně odstoupil.

Foto: Ondřej Besperát

I přes nynější ultimátum SFO zaujala britská zbrojovka vyčkávací taktiku.

„Společnost spolupracuje ohledně tohoto cíle s regulátory a dává lidem přístup k informacím i je vpouští do svých objektů, kdykoliv to potřebují," citovala agentura Bloomberg mluvčího Mika Dennehyho. „Z celého srdce podporuje nekompromisní přístup a doufá, že vyšetřování, které nyní provádí SVO šestým rokem, bude dokončeno."

Jak ale poznamenává britský deník The Guardian, vytáčky v tomto případě BAE zřejmě nepomohou.

"Přetlačovaná mezi šéfem SFO (Richardem Aldermannem) a předsedou BAE Dickem Olverem je nezvykle veřejná. Pokud nechal Aldermann informace o svém ultimátu 30 září nechat uniknout do médií, musí - pokud na něj BAE nepřistoupí - jednat," píše Guardian. „Pokud ne, celý svět si pomyslí, že jeho hrozby byly plané."

 

Právě se děje

Další zprávy