Jugoslávie je minulostí i na webu. Doména .yu končí

Roman Gazdík
30. 9. 2009 14:45
Používá ji však stále přes 4000 internetových adres

Bělehrad - Mnozí lidé na Balkáně stále s nostalgií vzpomínají na časy maršála Tita, společný stát Jugoslávie se však čím dál tím více propadá do minulosti. Země se rozdělila, minulý rok sjel z pásů poslední vůz značky Zastava a od 30. září přestává existovat i jugoslávská doména .yu.

Informuje o tom server BBC News.

Nezisková Internetová korporace pro správu přidělených jmen a čísel (ICANN) sídlící v kalifornském Marina Del Rey, která se mimo jiné stará o přidělování a správu domén a IP adres, vyjmula doménu .yu ze seznamu schválených domén států už v roce 2006.

Poukazovala na to, že od roku 2003 už Jugoslávie nominálně neexistuje. V roce 2006 si navíc v referendu odhlasovali samostatnost obyvatelé Černé Hory, která byla jediným státem, který v unii se Srbskem zůstal. Předtím se odtrhlo Slovinsko, Chorvatsko, Makedonie i Bosna a Hercegovina.

Původně připadla doména .yu Slovincům, pak ji však získali Srbové a Černohorci. Ti by měli od nynějška používat už pouze domény .me (Černá Hora, anglicky Montenegro) a .rs (Srbsko, anglicky Republic of Serbia).

Nostalgie po časech jednoty před válkou je v některých lidech velmi silná.
Nostalgie po časech jednoty před válkou je v některých lidech velmi silná. | Foto: Reuters

Zřejmě se to však neobejde bez komplikací. ICANN jim sice prodloužila lhůtu až do 30. září letošního roku, více než 4000 internetových stránek však stále zůstává na staré doméně .yu.

Srbský národní registr pro jména internetových domén ICANN požádal o další prodlevu v řádu několika měsíců. ICANN se  nyní žádostí zabývá.

I kdyby ji však nakonec posoudil kladně, jistotou zůstává, že obyvatelé Balkánu holdující „jugostalgii" dostanou brzy další důkaz, že je tato éra definitivně minulostí.

 

Právě se děje

Další zprávy