Merkelová slaví, zbavila se levice, povládne s liberály

Martin Novák Martin Novák
28. 9. 2009 7:30
Angela Merkelová velmi pravděpodobně zůstane kancléřkou
Joachim Sauer s chotí Angelou Merkelovou. Snímek byl pořízen v září 2009 během německých voleb.
Joachim Sauer s chotí Angelou Merkelovou. Snímek byl pořízen v září 2009 během německých voleb. | Foto: Reuters

* Konečné výsledky potvrdily vítěze * Německu patrně povládne černo-žlutá koalice CDU a FDP * Sociální demokraté utrpěli drtivou porážku * Německá ekonomika se letos propadne o pět procent

Berlín - Německé parlamentní volby skončily triumfem pravice a rekordní porážkou sociálních demokratů, kteří získali nejméně hlasů v poválečné historii.

Vyplývá to z konečných výsledků, oznámených brzy ráno německými agenturami.

Je ale více než pravděpodobné, že další čtyři roky povládne Německu takzvaná černo-žlutá koalice. Tedy seskupení křesťanských demokratů (CDU), jejich sesterské bavorské strany CSU a liberálů z FDP. Tato koalice byla v Německu u moci naposledy v letech 1982 - 1998 za vlády kancléře Helmuta Kohla.

Angela Merkelová - podle časopisu Forbes nejmocnější žena světa - zůstane dál kancléřkou a sociální demokraty nahradí ve vládní koalici právě liberálové. Velká pravolevá koalice CDU a SPD skončí.

"V obtížné situaci se podařilo dospět k této změně vlády," radovala se v reakci na první odhady Merkelová, vítaná aplausem spolustraníků. "Dnes večer můžeme slavit... ale nelze zapomenout, že naše země musí vyřešit řadu problémů," připomněla, že Německo čelí světové ekonomické krizi a řadě hospodářských problémů.

Rivalové odvolili. Nalevo kancléřka Angela Merkelová, napravo její vyzyvatel Frank-Walter Steinmeier.
Rivalové odvolili. Nalevo kancléřka Angela Merkelová, napravo její vyzyvatel Frank-Walter Steinmeier. | Foto: Reuters

Podle zpřesněných odhadů televizí ARD a ZDF by měla koalice křesťanských demokratů a liberálů obsadit ve Spolkovém sněmu 323 z 614 křesel.

Merkelové konzervativní blok CDU/CSU získal 33,8 procenta hlasů, což je ale podle AFP jeho nejhorší výsledek od roku 1949. Liberálové z FDP obdrželi 14,6 procenta hlasů, což je naopak nejvíce za jejich existenci.. Straně v očích voličů prospělo, že byla jedenáct let v opozici.

Sociální demokracie SPD utržila bezprecedentní porážku od druhé světové války a z vládní koalice odejdou do opozice. Volilo ji jen 23 procent Němců, zatímco před čtyřmi roky to bylo 34,2 procenta.

Volební lídr sociálních demokratů, dosavadní ministr zahraničí Frank Walter-Steinmeier přiznal volební porážku. "Voliči rozhodli a výsledkem je hořké zklamání pro sociální demokracii," řekl Steinmeier v reakci na první odhady.

Jakým směrem se tedy budou dál vyvíjet německá politika a ekonomika, která se letos podle posledního odhadu Merkelové propadne o pět procent? Podívejme se, co strany předpokládané budoucí koalice slibovaly v předvolební kampani.

CDU/CSU: Podporuje jadernou energetiku, odmítá plošné zavedení minimální mzdy, je pro setrvání německých jednotek v Afghánistánu, chce snížit daně podnikům, odmítá vstup Turecka do EU, je proti zavedení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích, prosazuje křesťanské hodnoty jako základ německé politiky.

Kombinovaný snímek ukazuje směrovky k volebním místností.
Kombinovaný snímek ukazuje směrovky k volebním místností. | Foto: Reuters

FDP: Odmítá uzavření jaderných elektráren, je proti plošnému zavedení minimální mzdy i stažení Bundeswehru z Afghánistánu, chce zavést školné, podporuje snížení daní pro podniky a snazší dávání výpovědí, odmítá křesťanské hodnoty jako základ německé politiky, protestuje proti zavedení rychlostního limitu na dálnicích, podporuje pěstování geneticky modifikovaných plodin i právo homosexuálů a lesbiček adoptovat dítě.

Do Spolkového sněmu se dostaly ještě další dvě strany. Levicová Die Linke s 12,1 procenty hlasů a Zelení, kteří získali o dvě procenta méně. Extrémně pravicové strany neuspěly a nebudou mít v Bundestagu své zástupce.


 

Právě se děje

Další zprávy