Ukrajinská média: Machinace s vízy řídil Bašta

Michal Žák Michal Žák
24. 9. 2009 21:12
Aféra už stála místo konzula ve Lvově
Generální konzulát České republiky ve Lvově
Generální konzulát České republiky ve Lvově | Foto: Repro Aktuálně.cz

Kyjev - Machinace s vydáváním českých víz na Ukrajině, o kterých jako první informoval deník Aktuálně.cz, řídil velvyslanec Jaroslav Bašta. S odvoláním na policejní vyšetřovatele to tvrdí ukrajinský zpravodajský server Korrespondent.net.

Česká protikorupční policie případ vyšetřuje od minulého týdne a aféra už stála post generálního konzula ve Lvově Ladislava Hradila.

Detektivům se nezdálo, jak od loňského června do letošního ledna fungoval systém udělování víz na Generálním konzulátu České republiky ve Lvově.

Vše spočívalo v tom, že se žadatelé o vízum museli registrovat prostřednictvím call centra soukromé firmy. Když loni konzulát nová pravidla zaváděl, zdůvodňoval to náporem žadatelů, který úřad nezvládal. Za povinnou registraci přes call centrum pak žadatelé o vízum platili 310 korun, všechny peníze inkasovala soukromá společnost Jihomoravská provozní.

Podle Korrespondentu na linku zavolalo celkem 30 tisíc lidí a Bašta na celou akci dohlížel. Jeho možné zapojení do celého případu naznačovaly už dřívější informace.

Ukrajinský list Segodnia v této souvislosti uvádí, že jistému vysokému českému diplomatovi pracujícímu na Ukrajině hrozí obvinění, že v nelegální operaci s vydáváním českých víz ve Lvově získal více než půl milionu dolarů. Nezmiňuje se však, o koho konkrétně jde. Uvádí také, že majitel české firmy provozující call centrum a inkasující peníze je údajně Baštův blízký přítel.

 

Právě se děje

Další zprávy