Německo se před volbami obává teroru, hrozby přibývají

Simona Holecová
20. 9. 2009 17:47
Úřady již zvýšily ostrahu letišť a nádraží
Muslimský extremista Bekkay Harrach z Bonnu zveřejnil na internetu další výhrůžky.
Muslimský extremista Bekkay Harrach z Bonnu zveřejnil na internetu další výhrůžky. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Berlín/Bonn - Již podruhé během posledních tří dnů pohrozila mezinárodní teroristická síť Al-Káida Německu útokem. Ve videu zveřejněném na internetu zemi kritizuje za její vojenskou účast v Afghánistánu.

Pouhý týden před klíčovými parlamentními volbami se Německo kvůli hrozbám teroristů opevňuje. V reakci na možné útoky teroristů už úřady zvýšily pohotovost před možnými útoky.

Patrné je to na první pohled. Na všech letištích i klíčových železničních stanicích hlídkují od pátku policisté v ochranných vestách s automaty přes rameno. "Jde nám o to ukázat, že jsme bdělí. A cestujícím chceme poskytnout pocit bezpečí," citoval list Frankfurter Allgemeine Zeitung mluvčí policejního prezídia.

Právě v pátek zveřejnila veřejnoprávní televize ARD informace o propagandistickém videu, které na internet umístili pravděpodobně příslušníci teroristické sítě Al-Káida.

Video obsahuje pohrůžky Němcům. Podepsán je pod ním muslimský extremista Bekkay Harrach, známý pod přezdívkou Abu Talha. Muž, jehož poslední stopy byly zaznamenány v Bonnu, vyhrožuje Německu v souvislosti s působením vojáků v Afghánistánu.

"Volby do Spolkového sněmu jsou jedinou možností národa utvářet politiku země... Pokud se národ rozhodne pro pokračování války, vynese nad sebou rozsudek," citovala ARD z videa. "Se stáhnutím posledního německého vojáka bude stažen i poslední mudžahíd z Německa."

Německé úřady video prověřují. Ministerstvo vnitra nicméně připustilo, že volby představují "mimořádný podnět pro propagandistické i operativní činy teroristických skupin".

 

Právě se děje

Další zprávy