Schwarzenberg: Radar je gesto USA a vyjde je levně

Roman Gazdík
17. 9. 2009 11:40
Exministr zahraničí nebere "konec radaru" jako prohru. Obává se ale, že to nebude mít na Rusko kýžený efekt
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pro předsedu politické strany TOP 09 a bývalého ministra zahraničí České republiky Karla Schwarzenberga není konec radaru jeho osobní prohrou, protože se nejednalo o českou, ale americkou iniciativu.

Byl to právě Schwarzenberg, kdo na české straně za umístění radaru v Brdech dlouhodobě bojoval a v červenci 2008 podepsal se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou hlavní dohodu o umístění protiraketové obrany USA v Česku.

Exministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že podobný krok víceméně očekával, a tak ho teď nové informace nerozčilily. Americký krok vnímá jako signál toho, že jednání mezi USA, evropskými státy a Ruskem ohledně íránského jaderného programu definitivně začínají. K tomu, že to bude mít na Moskvu patřičný efekt je však skeptický.

Neberu to jako prohru, čekal jsem to

Spojené státy zrušily plány na vybudování radaru v Brdech a protiraketových sil v Polsku, co tomu říkáte?

Já jsem podobný krok víceméně očekával. Začínají teď hlavní jednání s Íránem a Ruskem. Čekal jsem nějaké americké gesto, zatím je to nic nestojí, protože tu nic ještě není, ta koule tu ještě není (smích), je to levné gesto. Je to vstřícné gesto vůči Íránu i vůči Rusku, od kterého očekávají, že jim s Íránem pomůže. V zásadě mě to nezajímá.

V zásadě vás to nezajímá?

Přesněji řečeno to tedy zajímavé je, ale není to nic, kvůli čemu bych se rozčiloval.

Schwarzenberg a Hillary Clintonová na únorové návštěvě USA
Schwarzenberg a Hillary Clintonová na únorové návštěvě USA | Foto: Roman Gazdík

Vnímáte to jako osobní prohru?

Pro Krista, proč? (smích)

Protože jste o to dlouho bojoval.

Samozřejmě, když máme jednoho hlavního spojence, nejdůležitějšího spojence v rámci NATO, a ten nás o něco požádá a já to považoval za rozumný krok, tak jsem se o to zasadil. Mělo to jistě výhody pro Českou republiku - doufám, že z toho pro nás něco zůstane - a bylo to důležité pro spojenectví v NATO. Když to ale přehodnotili, tak to je americká záležitost.

Uvidíme, jak bude americká politika pokračovat, ale nepovažuji to za osobní prohru, vždyť já to Američanům nenavrhl, Američané to navrhli nám.

Nejde o konec zvláštních vztahů mezi Českem a USA

Myslíte si, že jde o konec snů o speciálních vztazích mezi USA a Českem a východní Evropou?

Podívejte se, řekl bych to takto. Spojenectví je trošku jako manželství, musíte se o to starat každý den. Není to o tom, že jednou něco uděláte a tím si zachováte lepší vztahy, dobré vztahy se udržují tím, že na nich denně pracujete. Nyní je na tvůrcích české zahraniční politiky, aby v pozměněných podmínkách to spojenectví udržovali na vysoké úrovni.

Iniciativa PRO radar říká, že radar byl pro nás pojistkou, že se nevrátíme před rok 1989.

Já nejsem takový hysterik, takové obavy nemám. Mám obavy spíše z akcí českých politiků, my sami bychom se dokázali tímto směrem vydati, nemám strach z akcí politiků amerických. My jsme si to schopní pokazit vždycky sami, o tom nemám nejmenší pochyby.

Podle toho, co zatím víme, vysvětlují Američané svůj krok technickými, a nikoli politickými záležitostmi. Má jít o to, že íránský raketový program není tak daleko, jak si dříve mysleli.

Je to tato záležitost, ale dlouhodobě je tu snaha USA, aby Rusové podporovali spíše je než Íránce.

Když to vezmete globálně, chápete ty americké důvody? Máme tady Obamovu iniciativu na svět bez jaderných zbraní...

...to by bylo všecko velice hezké. Já bych byl taky pro. Jsem pro to, aby se méně chlastalo a kouřilo a dělám to taky.

Rusové chtějí íránský oheň udržovat

Chápete ale ty globální důvody USA?

Pro Spojené státy jsou zajisté důležitější otázky, takže tím, že se toho demonstrativně vzdají, chtějí vzbudit u Íránců a Rusů nějaký lepší dojem. Jestli se toho dočkají, to ví Pánbůh. Zdá se mi spíš, že to ale na Rusko kýžený efekt mít nebude, protože budou chtít tento ohýnek dále udržovat a Američany na něm smažit.

Dívám se na to dnes už jen jako běžný občan, směje se Schwarzenberg
Dívám se na to dnes už jen jako běžný občan, směje se Schwarzenberg | Foto: Reuters

Považujete to tedy za bezvýznamné gesto?

Ne, je to velice významné gesto, ale je otázkou, zda to bude mít kýžený efekt.

Vy si ale osobně myslíte, že nebude...

Podívejte se, já už nesedím v Černíně a nedělám zahraniční politiku, pozoruji to jenom z povzdálí jako běžný občan (smích). 

Kdy jste vy začal pochybovat o tom, že tu radar vznikne? Bylo to už při vaší únorové návštěvě USA, kde jste se setkal s ministry Hillary Clintonovou a Robertem Gatesem?

Tehdy ještě ne. Viděl jsem ale samozřejmě, že o tom velice diskutují. Očekával jsem ale nějaké gesto od USA, aby bylo vidět, že tyto rozhovory definitivně začínají. Nejsem žádný prorok, ale očekával jsem prohlášení, že to dávají do mrazáku a že to v nejbližší době z něho ven nepůjde.

 

Právě se děje

Další zprávy