České volby zasáhlo torpédo, píší evropská média

Martin Novák Martin Novák
16. 9. 2009 8:10
Hlavní je schválit rozpočet, cituje agentura Bloomberg Pavla Mertlíka
Foto: Jan Langer

* Podle německé politoložky už Evropa přestává Česku rozumět * Rzeczpospolita: Kvůli radaru Češi teď spěchat nemusejí * Slovenský deník SME je k Paroubkovi kritický

Praha - Evropa a evropská média reagují na další prudký obrat na české politické scéně s jistým překvapením, ale zároveň jako by naznačovaly, že Češi asi těžko mohou ještě něčím opravdu hodně překvapit.

Agentura Reuters píše o "torpédování voleb levicí" a také, že šanci na předčasné volby definitivně "zabili" komunisté.

Rakouský deník Die Presse označuje Jiřího Paroubka za "neřízenou střelu," ale pozastavuje se také nad nátlakem, který vyvíjí na předčasné volby prezident Václav Klaus.

"Od svržení Topolánkovy vlády tu je takové neporozumění české politice, že už se tu poslední události ani tak nesledují," řekla ČTK Marie-Lena Mayová z Německé společnosti pro zahraniční politiku.

Americká tisková agentura Bloomberg, zaměřená především na ekonomiku, píše, že před Českem zřejmě není jiná alternativa než volby v červnu.

Foto: Ludvík Hradilek

Ve své zprávě cituje českého politologa Bohumila Doležala. "Sociální demokraté se zalekli toho, že by předčasné volby vyhráli a museli by dodržet své nerealistické sliby," tvrdí Doležal.

Agentura se obrátila také na bývalého ministra financí Pavla Mertlíka. Ten má pro krok sociálních demokratů pochopení. "Hlavně je třeba schválit rozpočet. A je pravdou, že rozpuštění parlamentu v této chvíli by rozpočet na příští rok ohrožovalo," uvedl ekonom pro Bloomberg.

Polský deník Rzeczpospolita se v rozsáhlém článku věnuje i dopadu současné české politické krize na americké plány vybudovat v Brdech radarovou stanici.

"Z různých signálů je jasné, že americký projekt protiraketové obrany se výrazně opozdí oproti původním plánům. Z tohoto hlediska ani naši politici nemusí spěchat s volbami," řekl Rzceczpospolitě Ondřej Schneider z pražského Institutu strategických studií.

Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Slovenský list Sme věnuje situaci v České republice i komentář s názvem Nerozpustní. Autor v něm obviňuje Paroubka z brutálního porušení politických dohod.

"Tvrdenie, že Česko nič nepotrebovalo väčšmi než predčasné voľby, trochu relativizuje fakt, že Paroubkovo salto o čosi zvyšuje šancu predísť rozpočtovému provizóriu. Dôsledkom zvratu je posilnenie pozície Fischerovej vlády voči stranám, ktoré jej musia buď obnoviť mandát, alebo ju zvrhnúť, čím však uvrhnú štát do chaosu," píše se v komentáři SME.

 

Právě se děje

Další zprávy