Vůdkyně Srbů vyjde dříve z vězení pro válečné zločince

Martin Novák Martin Novák
15. 9. 2009 13:15
Soud v Haagu promine bývalé předákyni bosenských Srbů Biljaně Plavšičové zbytek trestu
Foto: wikimedia

* Biljana Plavšičová byla prezidentskou Republiky Srbské v Bosně * Za zločiny proti lidskosti v době války dostala 11 let vězení * Před tribunálem vyslovila lítost nad válečnými událostmi a nepopřela vinu

Haag - Bývalá vůdkyně bosenských Srbů Bijana Plavšičová opustí brány švédské věznice.

Haagský Mezinárodní tribunál pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) rozhodl, že devětasedmdesátiletá žena, která si odseděla sedm let ze svého jedenáctiletého trestu, bude propuštěna.

Předseda tribunálu Patrick Robinson nesdělil důvody propuštění. Patrně však rozhodnutí souvisí s vysokým věkem odsouzené.

Plavšičová byla v roce 2003 uznána vinnou ze zločinů proti lidskosti. Jako členka nejvyšší reprezentace bosenských Srbů podle obžaloby nese spoluzodpovědnost za více než tisíc mrtvých a přes osm stovek zničených vesnic v době války v Bosně v letech 1992 až 1995.

Foto: Aktuálně.cz

Svoji před tribunálem nepopřela a vyslovila lítost nad tím, že politika bosenskosrbského vedení vedla k „utrpení mnoha nevinných lidí."

Po rozsudku byla převezena do věznice ve Švédsku,  kde podle svědků trávila čas hlavně vařením a pečením.

Odmítla však spolupracovat s vyšetřovateli, kteří se u tribunálu v Haagu zabývali případem bývalého srbského prezidenta  Slobodana Miloševiče. Nechtěla vypovídat v jeho neprospěch.

Radovan Karadžič.
Radovan Karadžič. | Foto: Reuters

Bijana Plavšičová byla na začátku války velmi radikální. Proslavila se větou, že ve válce možná polovina Srbů zemře, ale druhá polovina bude svobodná.

Později zaujala umírněné stanovisko a na rozdíl od dalšího bosenskosrbského předáka Radovana Karadžiče přijala kompromisní Daytonskou dohodu, která v roce 1995 válku ukončila federalizací Bosny na muslimsko-chorvatskou a srbskou část.

Na svobodu se zřejmě dostane ještě do konce září.

 

Právě se děje

Další zprávy