Unikátní Darwinovo centrum skrývá miliony druhů hmyzu

Lucie Kalivodová
15. 9. 2009 15:50
Futuristická budova nabídne návštěvníkům kontakt s vědci i informace o změnách klimatu
Cocoon (kokon, kukla) - působivý betonový objekt, který nese jméno podle svého tvaru.
Cocoon (kokon, kukla) - působivý betonový objekt, který nese jméno podle svého tvaru. | Foto: Reuters

Londýn – Britský následník trůnu princ William a popularizátor přírodních věd Sir David Attenborough slavnostně otevřeli Darwinovo centrum. Své obrány nové centrum otevírá pro veřejnost v úterý.

Futuristická budova Darwinova centra, která je připojena ke slavnému viktoriánskému Přírodopisnému muzeu v Londýně, v sobě ukrývá zhruba 17 milionů exemplářů hmyzu a tři miliony rostlinných vzorků.

Nové osmipatrové centrum, jež stálo 78 milionů liber, nabízí návštěvníkům nejen muzejní sbírky, ale především se je snaží vtáhnout "do hry" interaktivními expozicemi.

Na dva a půl tisíce návštěvníků denně bude moci sledovat zhruba 200 vědců přímo při práci. Některá okna, kterými se dá nakukovat do laboratoří, mají dokonce mikrofon, takže mají návštěvníci možnost se vědců na cokoli zeptat.

"Bylo pro nás důležité spojit dohromady sbírky, vědecký výzkum a veřejnost," uvedl šéf projektu Darwinova centra Paul Bowers. Podle vedení muzea budou vědci věnovat asi 80 procent svého času výzkumu a zbytek kontaktům s návštěvníky a popularizaci své práce.

Britský následník trůnu princ William a sklípkan Sarah.
Britský následník trůnu princ William a sklípkan Sarah. | Foto: Reuters

Princ William si při včerejší návštěvě a slavnostním ceremoniálu sám vyzkoušel, jaké to je, mít v ruce dvaceticentimetrového sklípkana jménem Sarah.

"Nikdy nezapomenu, když jsem do Přírodovědného muzea vstoupil se svou matkou poprvé jako malé dítě. Miliony dalších lidí si ten pocit vybaví určitě se mnou – ten pocit úcty a údivu, člověk se chvěje, když sem vstoupí z ulice a podívá se do korálkových očí plejtváka obrovského nebo tyranosaura. Tento pocit nikdy nezapomenu – obzvláště když je všechno o tolik větší než vy sami," řekl podle britského listu The Times princ William při slavnostním otevření.

"Darwinovo centrum inspiruje další generace přírodovědců a dalších vědců skrze jeho kombinaci vědecké expertízy, množství dostupných vzorků, dialogu s veřejností, filmů a interaktivních médií.

Foto: Reuters

Umožní nám to objevovat krásy našeho světa a zkoumat jeho tajemství," řekl podle britského listu The Guardian Sir David Attenborough.

Cocoon (kokon, kukla) - působivý betonový objekt, který nese jméno podle svého tvaru, vznikl díky dánské architektonické firmě C.F. Møller. Darwinovo centrum je největším rozšířením muzea od jeho otevření v roce 1881.

Původní viktoriánská budova Alfreda Waterhouse, která vznikala v 70. letech 19. století, je známou londýnskou pamětihodností. Návštěvnost muzea je nyní asi 3,8 milionu ročně a jeho vedení předpokládá, že nové centrum přiláká daleko více návštěvníků.

Kromě hmyzu je možné si ve spirálovitě stoupajících chodbách prohlédnout staré herbáře, včetně původních herbářů Charlese Darwina.

Foto: Reuters

Hlavní důraz je však kladen na interaktivitu prostřednictvím desítek počítačů a dotykových obrazovek, včetně stěny věnované změně klimatu, která na 35 metrech čtverečních přibližuje důsledky oteplování atmosféry.

Každý návštěvník získá magnetickou kartu s heslem, na níž si může v jednotlivých expozicích zaznamenat věci, o nichž se chce dozvědět víc.

Doma si pak na webové stránce muzea může za pomoci svého osobního kódu přečíst další informace, které si v muzeu zaznamenal. Vstup je stejně jako do Přírodopisného muzea zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy