Nizozemsko přiznalo, že má na svém území jaderné bomby

Roman Gazdík
14. 9. 2009 23:40
Dvě velké strany zbraně na území Nizozemska nechtějí, dvě naopak ano
Stíhačka F-16 na základně Volkel.
Stíhačka F-16 na základně Volkel. | Foto: US Air Force

Amsterdam - Nizozemská levicová Strana práce (PvdA) požaduje, aby Spojené státy stáhly svůj jaderný arzenál z Nizozemska. Labouristický poslanec Martijn van Dam vyzval ministra obrany Maxime Verhagena, aby k tomu Washington oficiálně vyzval.

Jde o překvapivé prohlášení, protože dosud nikdy nikdo oficiálně a nahlas nepřiznal, že v Nizozemsku jsou rozmístěny atomové zbraně. 

PvdA je součástí vládnoucí koalice, jejíž nejsilnější stranou jsou křesťanští demokraté (CDA), kam patří právě Verhagen.

Podle internetové stránky nizozemského deníku NRC Handelsblad labouristé chtějí kout železo dokud je žhavé a využít plánu amerického prezidenta Baracka Obamy na celosvětovou denuklearizaci, jehož základní body oznámil během své dubnové návštěvy v Praze.

Svět, ne Evropa

Labouristický návrh podporuje i třetí nejsilnější politické uskupení, opoziční Socialistická strana (SP), a také menší Zelená levice (GL). Křesťanští demokraté a opoziční Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), která skončila ve volbách roku 2006 čtvrtá, jsou však proti.

Nejvyšší velitel amerického letectva v Evropě generál George Brady při demonstraci zneškodnění makety B61 v podzemním bunkru letecké základny Volkel, 11. červen 2008.
Nejvyšší velitel amerického letectva v Evropě generál George Brady při demonstraci zneškodnění makety B61 v podzemním bunkru letecké základny Volkel, 11. červen 2008. | Foto: US Air Force

Podle Verhagena nemá smysl zatím jednostranně odzbrojovat a bude lepší počkat na to, jak dopadnou jednání mezi Spojenými státy a ostatními jadernými velmocemi, zejména s Ruskem.

"Pokud se mě týče, není cílem Evropa bez jaderných zbraní, ale svět bez jaderných zbraní," citoval NRC Handelsblad Verhagena, který unilaterální odzbrojení označil za "kotraproduktivní".

Bomby ze studené války

Veřejným tajemstvím je, že zbraně jsou skladovány na vojenské letecké základně Volkel v provincii Severní Brabantsko. Pravděpodobně se jedná o bomby typu B61, které jsou vypouštěny z letadel. Odhaduje se, že na základně jich může být mezi deseti až dvaceti.

Atomový dóm v Hirošimě
Atomový dóm v Hirošimě | Foto: Reuters

Podobně jako v jiných evropských zemích jde o pozůstatek studené války. Dalšími evropskými státy, které mají podle všeho na svém území jaderné zbraně USA, jsou Belgie, Itálie, Německo, Turecko a Velká Británie.

Politickou rozepři způsobilo v lednu 2008 prohlášení tehdy čerstvého belgického ministra obrany Pietera de Crema, který při své návštěvě belgické letecké základny Kleine Brogel zdejší přítomnost amerických jaderných zbraní prozradil. Později musel prohlásit, že se prý přeřekl.

 

Právě se děje

Další zprávy