Vlně sebevražd čelí France Telecom novou linkou důvěry

Lucie Kalivodová
16. 9. 2009 10:00
Odboráři varují, že přístup celého vedení společnosti musí být přehodnocen

Paříž - Francouzská společnost France Telecom, která čelí v poslední době vlně sebevražd svých pracovníků, zřídí telefonní linku pro sebevrahy. Vyplynulo to z nedávného jednání francouzského ministra práce Xaviera Darcose s vedením společnosti.

Podle obou stran je nutné zamezit tomu, aby "hrůzná spirála sebevražd" pokračovala. Za uplynulých osmnáct měsíců si vzalo život třiadvacet lidí, přičemž někteří z nich po sobě zanechali dopis na rozloučenou, ve kterém jako důvod svého rozhodnutí uvedli stres a nespokojenost na pracovišti.

Minulý čtvrtek se technik z Troyes před zraky svých spolupracovníků během schůzky managementu bodl nožem. Nůž údajně otočil proti sobě kvůli tomu, že mu bylo sděleno, že jeho pozice byla zrušena.

Padesátiletý muž byl převezen do nemocnice a jeho stav je stabilizovaný. France Telecom je třetí největší evropskou telefonní společností a největším poskytovatelem širokopásmových internetových služeb.

Francouzská vláda už se o situaci v podniku začala zajímat. Šéf společnosti Didier Lombard byl předvolán k ministrovi práce Xavieru Darcosovi a kabinet podle agentury AFP vyzval správní radu podniku, aby problematice sebevražd věnovala pozornost.

Foto: Aktuálně.cz

"Taková série sebevražd v jednom podniku je neuvěřitelná," prohlásil ministr rozpočtu a veřejných výdajů Eric Woerth.

Společnost proto slíbila, že zaměstnancům zajistí lepší lékařskou pomoc a začne s odboráři projednávat řešení stresové zátěže na pracovišti.

I přesto však odboráři varují, že přístup celého vedení společnosti musí být přehodnocen. Někteří dokonce volají po stávce. Odboráři tvrdí, že za sebevraždami stojí především reorganizační škrty, extrémní stres, donucovací a špatné manažerské metody, které se podle nich od privatizace zhoršily.

Většina zaměstnanců France Telecom, kteří spáchali sebevraždu, za sebou zanechali vzkazy typu "bezmocný", "naštvaný z práce", "přepracovaný" nebo "teror ze strany vedení".

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Archiv Aktuálně.cz

V některých případech odmítl státní zástupce formálně uznat spojení sebevražd s prací ve společnosti France Telecom, v mnoha případech je však motiv sebevražd doložen.

Řada spolupracovníků těch, kteří zemřeli, se bouří - v Marseille dokonce vyrazili do ulic. Vedoucí odborového svazu Pierre Gojat, který je pověřen sledování stresu na pracovištích této společnosti, je "šokován posledním aktem zoufalství" muže z Troyes.

France Telecom na to reagovala prohlášením, že "život muže nebyl ohrožen" a že mu bylo nabídnuto jiné místo ve stejném městě a na stejné úrovni.

Vedení společnosti se podle francouzského listu Le Monde brání přílišnému "zjednodušování" případů sebevražd a poukazuje na vyjádření expertů, kteří tvrdí, že sebevražedné akty se děly na základě řady různých faktorů, nikoli jen problémů na pracovišti.

 

Právě se děje

Další zprávy