Sporný historik označil holokaust za továrnu na peníze

Zahraničí Zahraničí
8. 9. 2009 14:50
Španělský deník El Mundo šokoval rozhovorem s odsouzeným zpochybňovačem holokaustu Davidem Irvingem

* Španělský deník El Mundo je kritizován za rozhovor s Davidem Irvingem * Hájí se svobodou slova, Izraelci takové zdůvodnění odmítají * Irving tvrdí, že Himmler a Goebbels mají větší odpovědnost za ztrátu životů než Hitler

Madrid/Stockholm - Prestižní španělský deník El Mundo způsobil poprask, když ve svém seriálu k sedmdesátému výročí začátku druhé světové války poskytl prostor popírači holocaustu Davidu Irvingovi.

Britský historik byl v roce 2006 odsouzen za zpochybňovaní genocidy Židů ke tříletému vězení. Odpykal si třetinu trestu, pak jej Rakušané vyhostili zpět do Británie. Ve svých knihách často bagatelizuje vinu Německa i Hitlera osobně za rozpoutání války.

Španělský list odsoudili izraelští i evropští historici, stejně tak jako španělský ministr zahraničí Miguel Angel Moratinos.

"Ačkoliv ctím svobodu slova, lituji, že je poskytován prostor historikovi, který odmítá vzít na vědomí jednu z největších tragédií moderní historie," píše se v oznámení Moratinose, které zveřejnil na summitu Evropské unie ve Stockholmu.

Historici a vědci, kteří také poskytli rozhovor pro El Mundo, jsou rovněž pobouřeni. Známý britský životopisec Hitlera Ian Kershaw uvedl, že kdyby věděl o Irvingově účasti na projektu, interview by španělskému listu nedal.

Protestují také izraelský velvyslanec v Madridu a ředitel Muzea holokaustu v Jeruzalémě. Izraelci vždy zdůrazňují, že svoboda názorů a slova se nemůže vztahovat na omluvu nebo obhajování zločinů, jako byl holokaust.

Tábor v Osvětimi.
Tábor v Osvětimi. | Foto: Martin Novák

Irving v kritizovaném rozhovoru pro El Mundo zopakoval svoji letitou tezi, že udávaný počet šesti milionů Židů zavražděných nacisty neodpovídá skutečnosti.

Podle něj cílem Hitlera nebylo vraždit Židy, větší odpovědnost prý nesou Goebbels a Himmler. Velkou odpovědnost za vypuknutí války nese podle Irvinga Churchill.

"Holokaust je dnes pouze slogan. Učinili jej komerčním produktem. Vydělávají na něm peníze. Produkují filmy, které vydělávají miliony," prohlásil jednasedmdesátiletý Brit.

Izraelci reagují s velkou nevolí. Vůči evropskému deníku podruhé v krátké době. Nedávno žádali od švédské vlády odsouzení článku v deníku Aftonbladet, který obvinil Izrael z odebírání orgánů vězněným Palestincům.

"Je neuvěřitelné, že seriózní deník je platformou pro antisemitismus," napsal v dopise deníku El Mundo ředitel Muzea holokaustu v Jeruzalémě Avner Šalev.

 

Právě se děje

Další zprávy