Začal platit slovenský jazykový zákon, Maďaři se bouří

Zahraničí Zahraničí
2. 9. 2009 10:00
Nový zákon se netýká soukromých osob, proti slovenštině se však nesmějí prohřešit úřady

Bratislava - Od 1. září začala na Slovensku platit poměrně přísná novela jazykového zákona, která posiluje postavení slovenštiny v zemi, kde žije i početná maďarská menšina.

Prohřešky proti slovenštině budou pokutovány, na všech úřadech se musí hovořit slovensky. Dodržování pravidel státního jazyka bude pod dohledem ministerstva kultury, informuje slovenský deník Aktuálne.sk.

Strana maďarské koalice (SMK), která se domnívá, že jazykový zákon diskriminuje nejen Maďary, ale i lidi hovořící nářečím, svolala na včerejší odpoledne protestní shromáždění na fotbalový stadion v Dunajské Stredě. Dorazilo na pět tisíc lidí.

Na stadionu se sešli předseda SMK Pál Csáky a představitelé nevládních organizací. Například i zástupci strany Most-Híd, politické strany maďarské menšiny na Slovensku.

Novela zákona o státním jazyce podle předsedy SMK Pála Csákyho kriminalizuje slovenštinu, píše Aktuálne.sk.

"Tento zákon je dalším smutným stupněm morální krize společnosti na Slovensku, která bere bez hnutí brvou na vědomí pravidelné excesy druhého nejvlivnějšího politika vládní koalice, znovu rozkvétající korupci a problémy v soudnictví," prohlásil Csáky na včerejším protestním shromáždění.

Stadion se stal loni v listopadu dějištěm vyostřených slovensko-maďarských vztahů. Policie tam tvrdě zakročila proti maďarským fanouškům, kteří pokřikovali hanlivá hesla proti Slovensku. Případ se doposud vyšetřuje a vzbuzuje bouřlivé reakce.

Budova slovenského velvyslanectví v Budapešti
Budova slovenského velvyslanectví v Budapešti | Foto: mzv.sk

Novela jazykového zákona přiostřila už tak napjaté vztahy Slovenska a Maďarska, které ještě přiživil včerejší balík ohlašující bombu u Slovenského institutu v Budapešti nebo incident slovenského velvyslance, kterého chtěl někdo v jeho voze vytlačit ze silnice.

Minulý týden se také někdo pokusil zapálit slovenskou ambasádu v Budapešti.

Jazykový zákon v praxi

Novela jazykového zákona se netýká soukromých osob a jejich vyjadřovacích návyků. Proti slovenštině se však nesmějí prohřešit úřady, jinak jim hrozí pokuty od sta do tisíce eur.

Sankce budou udělovány od ledna 2010 za chybná veřejná hlášení, cedule či pozvánky, na kterých musí být text nejprve ve slovenštině a pak teprve v dalších jazycích. Právní norma má podle ministerstva kultury umožnit Slovákům, aby dostávali informace ve slovenštině i na územích, kde žijí menšiny.

Slovenský premiér Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Ve svých jazycích budou moci menšiny stejně jako dosud mluvit na úřadech ve svém jazyce všude tam, kde žije aspoň 20 procent jejich příslušníků.

Podle vysokého komisaře OBSE pro národnostní menšiny Kurta Vollebaeka slovenská novela odpovídá mezinárodním normám, v souvislosti se sankcemi však může do budoucna vytvářet podněty k dalším slovensko-maďarským přím.

Napjaté vztahy mezi dvěma sousedy na Dunaji se pokusí zmírnit 10. září na schůzce premiéři obou zemí Gordon Bajnai a Robert Fico. Oznámila to dnes agentura MTI.

 

Právě se děje

Další zprávy