Německé volby mají jediného vítěze: krajní levici

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
31. 8. 2009 6:40
Kancléřka Merkelová prohrála, levice slaví
Hvězda nedělního večera: Oskar Lafontaine z Die Linke (u mikrofonu), který dokázal v zemských volbách v Sársku přesvědčit pětinu všech voličů.
Hvězda nedělního večera: Oskar Lafontaine z Die Linke (u mikrofonu), který dokázal v zemských volbách v Sársku přesvědčit pětinu všech voličů. | Foto: Reuters

Saarbrücken - Německo má za sebou volby, které vejdou do historie. A to přesto, že šlo "jen" o volby regionální. A že se volilo pouze ve třech z šestnácti německých spolkových zemích.

Poprvé v dějinách se mohou v někdejším západním Německu ke kormidlu dostat postkomunisté. Strana Die Linke (v překladu Levice) dokázala v Sársku přesvědčit přes pětinu voličů (21,3 procenta).

Podle neoficiálních výsledků tu uspěla i další dvě levicová uskupení: sociální demokraté z SPD (24,5 procenta) a Zelení (5,9). Regionu na francouzsko-německém pomezí by tak mohla vládnout takzvaná rudo-rudo-zelená koalice.

Die Linke si oproti minulým volbám v Sársku polepšila o senzačních 19 procent hlasů. Hlavně proto, že ji do volebního klání vedl populární Sárlanďan - a kdysi vlivný šéf německých sociálních demokratů - Oskar Lafontaine.

Straně, vzniklé sloučením východoněmeckých postkomunistů, odborářů a levého křídla SPD, se dařilo i na východě Německa. V Duryňsku (27,4 procenta hlasů) i Sasku (21 procent) je po volbách druhá nejsilnější.

Potěšení sociální demokraté

Z úspěchu Die Linke se ale včera večer neradovali jen její stoupenci. Viditelně potěšen byl i Frank-Walter Steinmeier (SPD), sociálnědemokratický kandidát na kancléře a vyzyvatel Angely Merkelové.

Frank-Walter Steinmeier, kandidát SPD na kancléře, zdůrazňuje, že včerejší zemské volby v Německu vyhrála levice. Jeho vlastní straně se ale moc nedařilo.
Frank-Walter Steinmeier, kandidát SPD na kancléře, zdůrazňuje, že včerejší zemské volby v Německu vyhrála levice. Jeho vlastní straně se ale moc nedařilo. | Foto: Reuters

Lafontaine se přitom s SPD rozešel ve zlém. Jeho nová strana navíc kritizuje tržní ekonomiku a prosazuje nastolení "demokratického socialismu", čímž se od sociálních demokratů zásadním způsobem liší.

Jenže: koncem září čekají Německo "velké", parlamentní volby. Předvolebním průzkumům zatím jasně vévodí pravicová CDU, a tak je každý bod pro levici pro SPD vítanou vzpruhou.

"Jedno je jisté: černo-žlutou koalici v této zemi nikdo nechce," řekl Steinmeier poté, co byly zveřejněny volební výsledky. Černou barvu má v Německu kancléřčina CDU, žlutou liberální FDP.

Poražená CDU

Steinmeierova sociální demokracie v zemských volbách nijak nezářila. Její ztráty jsou ale menší než ztráty konkurenční Křesťansko-demokratické unie (CDU).

CDU sice ve všech třech regionech zvítězila. Oproti minulým volbám ale ztratila v Duryňsku 11,8 a v Sársku 13 procent hlasů, čímž přišla o možnost vládnout sama. Čistý štít udrželi křesťanští demokraté jen v sousedním Sasku (40,2).

Kancléřka Merkelová moc důvodů k radosti neměla. Její CDU utrpěla velké ztráty.
Kancléřka Merkelová moc důvodů k radosti neměla. Její CDU utrpěla velké ztráty. | Foto: Reuters

Angela Merkelová jako by to tušila. Už minulý týden se nechala slyšet, že výsledky "malých" (zemských) voleb o těch blížících se "velkých" (parlamentních) nic nevypovídají.

"Poslední týdny kampaně před volbami do Bundestagu budou každopádně ještě zajímavé," myslí si berlínský politolog Oskar Niedermayer, citovaný agenturou AP.

Ztráty CDU podle něj prozrazují, že křesťanští demokraté přeci jen nejsou tak silní v kramflecích, jak by se mohlo podle předvolebních průzkumů zdát.

Němečtí voliči budou navíc zvědaví, zda se dá SPD skutečně dohromady s kontroverzními postkomunisty. Jednání o koalicích po zemských volbách napoví, jestli jsou sociální demokraté schopni vládnout s Die Linke i na celoněmecké úrovni, či nikoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy