14letá dívka obepluje s jachtou svět. Soud ji pustil

Zahraničí Zahraničí
27. 7. 2010 16:17
Lauře Dekkerové bude teprve čtrnáct. Rodiče ji podporují, ochránci dětí a ministerstvo školství nikoliv
Mladá Nizozemka má velký jachtařský sen.
Mladá Nizozemka má velký jachtařský sen. | Foto: Aktuálně.cz

Utrecht - Nizozemská milovnice moře Laura Dekkerová si zřejmě přece jen bude moci splnit svůj sen a ve čtrnácti letech se vydat na dva roky trvající plavbu kolem světa.

Na své osm metrů dlouhé jachtě.

Nizozemský soud odmítl prodloužení doby, ve které je dívka ve státní péči. Do ní byla umístěna loni, když se na plavbu chtěla vydat už jako třináctiletá. Soudce loni rozhodl, že částečnou odpovědnost za výchovu školačky přebírá stát.

Zatímco ji otec podporuje, matka, ministerstvo školství a lidé zabývající se prací s mládeží jsou proti. Matka letos názor změnila a s dceřiným plánem souhlasí. Rodiče Laury jsou rozvedeni.

Pokud se nizozemská školačka na oceán přece jen  vydá a zeměkouli sama obepluje, byla by nejmladším člověkem, kterému se to podařilo.

Dívka už loni tvrdila, že je skvěle připravena a plavbu zvládne. Školní docházku by prý "řešila" přímo na lodi používáním internetu.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Přesto by se ale ocitla zřejmě v rozporu s nizozemskými zákony. Ty stanoví, že v zemi musí každý povinně docházet do školy alespoň do šestnácti let věku.

Nizozemský list Handelsblad loni citoval námořního instruktora Bertna Folmera, podle kterého by školačka i přes nepochybně dobrou přípravu takovouto plavbu nezvládla.

"Když jste sám, musíte neustále udržovat kurs. Musíte také spát. Mohou přijít velké vlny a poškodit plavidlo. Když plujete sám, jste mnohem zranitelnější. Zvládne to třináctiletá dívka? Nemyslím si to,"  uvedl instruktor.

K ostře sledovanému případu se vyslovil také vlivný deník De Volkskraant. V komentáři napsal, že dívka zjevně neví, do čeho se pouští, a neuvědomuje si případná nebezpečí.

Laura ovšem odmítá všechny pochybnosti o své způsobilosti náročnou plavbu s úspěchem absolvovat. Ostatně narodila se v roce 1995 přímo na jachtě, když její rodiče - nizozemský otec a německá matka - kotvili poblíž Nového Zélandu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy