Britům vadí vysoké platy bankéřů. I vláda chce změnu

Naďa Straková
17. 8. 2009 14:02
Ministr financí Alistair Darling chápe rozhořčení britské veřejnosti nad vysokými platy bankéřů
Britský ministr financí Alistair Darling
Britský ministr financí Alistair Darling | Foto: Reuters

Londýn - Britská vláda se chystá zpřísnit zákon týkající se vyplácení platů a odměn pro bankovní manažery, pokud banky nezmění své rizikové chování. Říká to britský ministr financí Alistair Darling v rozhovoru pro list Sunday Times.

Ministr mimo jiné vyjádřil pochopení pro britskou společnost, která je čím dál více rozhořčena vysokými platy bankéřů. Mnohé banky žádaly britskou vládu v obavách před krachem v důsledku globální ekonomické krize o finanční podporu.

„Pokud budeme muset zákon o platech a odměnách zpřísnit, uděláme to," říká rezolutně v rozhovoru Alistair Darling.

„Veřejnost je právem znepokojena, protože banky, a v podstatě celý bankovní systém, počítá s podporou daňových poplatníků. Lidé chtějí mít jistotu, že se tato situace nebude opakovat," míní Darling o krutém dopadu krize na britský bankovní sektor.

Podrobnosti zákona o odměňování bankovních manažerů však nepředložil. Nezmínil ani strop, kterého by odměny mohly dosahovat.

Bilióny na záchranu

Britská vláda byla donucena  z obav před bankrotem sáhnout po znárodnění dvou hypotečních bank - Northern Rock a Bradford & Bingley. Bankám Royal Bank of Scotland a Lloyds také poskytla obrovské garance.

Současný premiér Gordon Brown do krachující ekonomiky napumpoval z peněz daňových poplatníků  historickou sumu 1,3 biliónů liber.

Nová pravidla pro odměňování bankéřů, která minulý týden vydal Úřad pro dohled nad finančním trhem (FSA), sice zakazují vyplácení bonusů po dobu jednoho roku, ale některým politikům a i velké části veřejnosti připadají málo přísná. 

Podle nich se banky vrací do „starých, zaběhaných kolejí" a odměny nejvyšším manažerům opět vyplácí.

Ve snaze řešit nelehkou situaci, které Británie čelí v důsledku nejhlubší hospodářské recese za několik desetiletí, Darling zdůraznil, že britské  banky se již nikdy nesmí chovat tak rizikově jako v minulosti.

„Některé z problémů, jimž dnes čelíme, způsobili jistí obchodníci, kteří neváhali činit riziková rozhodnutí, kterým dostatečně nerozuměli ani oni, ani jejich nadřízení," řekl Darling v rozhovoru pro Sunday Times.

 

Právě se děje

Další zprávy